16:02, 16.05.2018Izvor: Radio Kontakt plus

Upravljački tim za formiranje ZSO sa dekanom Pravnog fakultetaKOSOVSKA MITROVICA- Upravljački tim za formiranje Zajednice srpskih opština sastao se danas sa dekanom Pravnog fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Vladanom Mihajlovićem i timom pravnih eksperata koje su delegirale opštine sa severa u cilju podrške radu Upravljačkom timu.

upravljacki-tim-za-formiranje-zso-sa-dekanom-pravnog-fakulteta

Foto: Upravljački tim ZSO

Na sastanku je, kako je saopšteno, bilo reči o strukturi i sadržaju nacrta statuta Zajednice srpskih opština, te brojnim drugim pravnim aspektima izrade tog dokumenta.

Dekan Mihajlović je ocenio da bez promene kosovskog ustava ne može biti uspostavljen valjan pravni osnov za funkcionisanje Zajednice srpskih opština u skladu sa onim što je dogovoreno u Briselu.

Predstavnici Upravljačkog tima su sagovornicima objasnili da su nezavisno telo, kojem je mandat dala Evropska unija, i čiji je delokrug i mandat definisan sporazumima postignutim u procesu briselskog dijaloga.

Precizirano je i da Priština, niti bilo ko drugi, nema mandat da kontroliše ili usmerava rad Upravljačkog tima, već da isključivo na njegov zahtev, posedstvom lokalnih samouprava i Ministarstva administracije lokalne samouprave, može da pruži podršku u radu, što je i bio okvir za održavanje današnjeg sastanka.

Upravljački tim će, kako je rečeno, nastaviti da održava redovne konsultativne sastanke sa ekspertima, kako iz oblasti prava, tako i iz drugih stuka koje su u vezi sa budućim nadležnostima Zajednice srpskih opština.


Tagovi: KosovoMitrovicaZSO

Povezane vesti