13:25, 11.02.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Uručena oprema obrazovnim ustanovama u Kosovskoj MitroviciPredsednik Privremenog opštinskog organa Aleksandar Spirić, uručio je danas neophodnu opremu Medicinskoj školi sa domom učenika, Rektoratu Univerziteta u Prištini i osnovnim školama u Kosovskoj Mitrovici.

urucena-oprema-obrazovnim-institucijama-u-kosovskoj-mitrovici

Radio Kontakt Plus

Uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u prethodnom periodu opremljeni su kabineti i renoviran je Dom učenika mitrovičke Medicinske škole.

Direktorka Marina Biševac kaže da će gorenavedena pomoć uticati na poboljšanje života i rada učenika u ovoj obrazovnoj ustanovi.

„Kabineti su opremljeni novim, savremenim učilima. Naši učenici, posebno na zubotehničkom i farmaceutskom smeru, sada mogu obavljati nesmetano vežbe koje su vezane za utrošak potrošnog materijala, koji je jako skup... Takođe, obezbeđeno je 100 novih dušeka i 120 novih posteljina. Uređenje Doma pomoći će nam da sprovedemo osnovnu delatnost, a to je briga za bezbedan i miran san učenika koji dolaze iz centralnog Kosova“, dodala je.

Vrednost radova i opreme iznosi 3,8 miliona dinara.

Kancelarija za KiM je Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici obezbedila kompjutersku opremu i visoko sofisticiranu mašinu, koja će u boji izdavati diplome i dodatke diplomama.

Rektor Univeziteta prof. dr Zdravko Vitošević, kazao je da će ova oprema uticati na poboljšanje uslova za rad i tehničku opremljenost te institucije.

„Univerzitet je dobio neophodnu i jako bitnu opremu, koja će popraviti uslove rada našeg informatičkog centra“, dodao je.

Kada je reč o problemu u vezi sa konkursom za nastavnika neorganske hemije, na Odseku za hemiju na PMF-u, rektor Vitošević kaže da je fakultet obustavio taj proces.

„Zajedno sa upravom PMF-a došli smo do zaključka da postoje izvesne nepravilnosti u radu. U toku je bio konkurs za prijem docenta na odseku hemije, a mi smo u skladu sa zakonom čitavu dokumentaciju vratili na ponovno odlučivanje. Utvrđeno je da dokumentacija ne sadrži sve zakonom predviđene normative, pa nije izvršen izbor nastavnika, a fakultet je obustavio taj proces“, objašnjava rektor.

Prof. dr Vitošević je dodao i da Univerzitet radi na podmlađivanju kadrova.

„Tokom prošle godine sa prostora KiM, primljeno je 76 mladih istraživača koji su raspoređeni na 10 fakulteta ovog univerziteta. Insistiramo na tome da na našem univerzitetu budu zaposleni naši nagrađivani i najbolji studenti. Ukoliko oni ne žele da rade na univerzitetu, mi ih preporučujemo opštinama i drugim institucijama koje se nalaze u našem gradu, a sve kako bismo ih ovde zadržali.“

Dodao je, da je u toku je rad na akreditaciji 92 studijska programa na čitavom univerzitetu.

„Radimo reakreditaciju studijskih programa na tri nivoa - osnovnih, master i doktorskih akademskih studija.“

Predsednik Privremenog opštinskog organa, Aleksandar Spirić, kazao je da će lokalna samouprava nastaviti da pomaže obrazovnom sistemu u ovom gradu.

„Jedan od najvažnih stubova našeg opstanka na ovim prostorima jeste obrazovanje. Zadovoljni smo, jer osnovne i srednje škole u našem gradu imaju dobar nastavni kadar i dobro su opremljene. Verujemo da će ova tehnička podrška pomoći školama, pogotovo u vreme aktuelne pandemije“, dodao je Spirić.

Direktor OŠ "Branko Radićević" Ivan Zaporožac, zahvalio se u svoje i u ime svojih kolega na pomoći.

„Cilj svih škola jeste da napreduju u svom radu, da idu u korak sa vremenom, a ovo će nam pomoći da realizujemo sve nastavne planove i programe. Ovo je vid pomoći koji mnogo znači našim mališanima“, rekao je Zaporožac.

Osnovnim školama u Kosovskoj Mitrovici danas su uručeni desktop i laptop računari, pametne table, projektori i štampači - ukupne vrednosti oko 5 miliona dinara.Tagovi: UniverzitetObrazovanjeAleksandar SpirićPomoćMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije