14:36, 02.01.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Uručeni ugovori o radu licima sa posebnim potrebama, porodici Zarković dodeljen stan (FOTO)Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje za Kosovo i Metohiju Verica Ćeranić i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić uručili su danas 13 ugovora o radu licima sa posebnim potrebama i stan porodici Zarković iz Kosovske Mitrovice.

uruceni-ugovori-o-radu-licima-sa-posebnim-potrebama-porodici-zarkovic-dodeljen-stan-foto

Radio Kontakt Plus

Prema rečima predsednika Privremenog opštinskog organa Aleksandra Spirića, današnji čin je nova motivacija i nova šansa da lica sa posebnim potrebama budu uključena u sastavni deo društva, gde zapravo i pripadaju, kroz javne radove koje sprovodi filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Kosovskoj Mitrovici.

"Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica izdvojio je 1 000 400 dinara za realizaciju ovog projekta kroz programe javnih radova, kako u predškolskoj ustanovi "Danica Jaramaz", tako i u Centru za baznu rehabilitaciju u Kosovskoj Mitrovici. Raduje nas i ohrabruje, da je opština Kosovska Mitrovica jedna od onih opština koja ima najmanju stopu nezaposlenih osoba sa invaliditetom“, kazao je Spirić.

On je istakao da će opština aktivnom politikom, kroz srpske institucije, nastaviti da pomaže svim građanima na prostoru Kosova i Metohije.

Direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje za Kosovo i Metohiju Verica Ćeranić je istakla da je danas dodeljeno 13 ugovora o radu licima sa posebnim potrebama, koja pripadaju kategoriji teže zapošljivih ljudi.

"Ove godine, odlukom ministra za rad, socijalna i boračka pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje je izdvojila tri miliona dinara, što čini 60% od ukupnog iznosa sredstava za sufinansiranje mera aktivne politike zapošljavanja. Lokalna samouprava, u te namene, izdvojila je dva miliona dinara“, istakla je Ćeranićeva.

Ona je najavila da će ugovori o učešću u programima stručne prakse, kao i ugovori za pokretanje sopstvenog biznisa biti dodeljeni sledeće nedelje.

"Kroz program javnih radova ove godine, na prostoru Kosova i Metohije, učestvovalo je 250 lica, a što se tiče ostalih mera aktivne politike zapošljavanja uključeno je preko 900 lica na prostoru Kosova i Metohije.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić je naglasio da su lokalna samouprava i država Srbija danas pokazale odgovornost prema svakom pojedincu, jer su lica sa posebnim potrebama deo našeg društva, zajednice i naše porodice.

"Nadam se da će njihovo uključivanje u rad državnih institucija Republike Srbije poboljšati kvalitet , organizaciju i funkcionisanje naših institucija“, kazao je Simić.

On je naglasio da će Kosovsko-mitrovački okrug u narednom periodu raditi na jačanju srpskih institucija i kadrovski i materijalno.

Mikica Repić jedna od dobitnica ugovora o radu u Centru za baznu rehabilitaciju. Prema njenim rečima ovaj ugovor joj previše znači.

"Ovo mi jako znači jer na ovaj način mogu da doprinesem svojoj porodici i svojoj deci“, kazala je ona.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na prostoru Kosova i Metohije nalazi se 20.900 nezaposlenih lica. Od tog broja u Kosovskoj Mitrovici uključujući i Pećki okrug, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 8 000 lica.

Porodica Zarković Božić dočekuje u novom domu

Samohrana majka troje dece Milka Zarković, danas je dobila ključeve novog doma od 45 kvadrata u naselju Bošnjačka mahala u Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik Privremenog opštinskog organa Aleksandar Spirić je istakao da je opština našla način da pomogne ovoj porodici, saznavši da je Milka bez posla i rešenog stambenog pitanja.  

"Na ovome naravno nećemo da se zaustavimo. Ne samo ovoj porodici, već i mnogim drugim koje imaju slične probleme, pokušaćemo da pomognemo u saradnji sa Centrom za socijalni rad i našom državom Srbijom“, kazao je on.

Majka Luke, Ilije i Nikoline Zarković, vidno iznenađena gestom lokalne samouprave Ksoovska Mitrovica, je istakla da će joj krov nad glavnom umnogome pomoći da nastave da žive, obzirom da je do sada plaćala kiriju.

"Nisam zaposlena, živimo od socijalne pomoći. Jako su obradovali mene i moju decu“, kazala je ona.
 Tagovi: MitrovicaKosovoDonacijaHumanitarna pomoc

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije