18:11, 22.05.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

USAID obavezuje dodatnih 500.000 dolara pomoći protiv Covid-19 na KosovuSjedinjene Države su, kroz Agenciju SAD za međunarodni razvoj (USAID), obavezale dodatnih 500.000 dolara za podršku merama zaštite protiv širenja COVID-19, saopšteno je iz USAID-a.

usaid-obavezuje-dodatnih-500000-dolara-pomoci-protiv-covid-19-na-kosovu

usaid.gov

Do danas, USAID je obavezao skoro 1,6 miliona dolara za podršku merama zaštite protiv širenja COVID-19, navodi se u saopštenju.

“Borba protiv COVID-19 još uvek nije gotova i ova dodatna pomoć će nastaviti da pruža operativnu podršku i povećava sposobnost Kosova da reaguje na odgovarajući način da bi se zaustavilo dalje širenje COVID-19 i ublažile njegove posledice”, ističe se u saopštenju.

Navodi se i da je od prvog slučaja zaraze virusom COVID-19, potvrđenog 13. marta 2020. godine, USAID-ova pomoć usmerena na rad sa zdravstvenim radnicima na prvoj liniji odbrane, kao i zajednicama kako bi se usporilo širenje, pomoglo pogođenima i obezbedila potrebna sredstva za borbu protiv COVID-19. 

Dalje se navodi da je podeljeno  239 higijenskih kompleta domovima zdravlja, kao i 8950 porodičnih i 1200 dečjih kompleta u 38 kosovskih opština.
 
Iz USAID-a podsećaju da su SAD su u proteklih 20 godina ukupno uložile više od 772 miliona dolara pomoći Kosovu.
 
“Od izbijanja COVID-19, Vlada SAD je uložila više od 900 miliona američkih dolara pomoći posebno usmerenih na borbu protiv pandemije. Ova finansijska sredstva spasiće živote poboljšanjem javnog zdravstvenog obrazovanja, zaštitom zdravstvenih radnika i jačanjem laboratorijskih sistema, povećanjem nadzora nad bolešću kao i kapaciteta za brzo reagovanje u više od 120 zemalja sveta”, stoji u saopštenju.

Navodi se i da već duže od pola veka, Sjedinjene Države daju najveći doprinos globalnoj zdravstvenoj sigurnosti i humanitarnoj pomoći.

“Bili smo na prvim linijama borbe protiv ebole, podržavamo zemlje u njihovim merama zaštite protiv HIV / AIDS-a, tuberkuloze, malarije i drugih zaraznih bolesti, a predvodićemo i globalni odgovor na novu koronavirusnu bolest (COVID-19)”, navedeno je u saopštenju.


Tagovi: SADKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije