19:40, 01.05.2020Izvor: Radio Slobodna Evropa

Ustavni sud suspendovao Tačijev dekret, za sada bez glasanja o novoj VladiKosovski Ustavni sud suspendovao je do 29. maja primenu dekreta predsednika Hašima Tačija o određivanju Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) za mandatara nove Vlade.

ustavni-sud-suspendovao-tacijev-dekret-za-sada-bez-glasanja-o-novoj-vladi

RFE/RL Graphics

Sud je doneo odluku o privremenoj meri na zahtev poslanika iz pokreta Samoopredeljenje, na čijem je čelu v.d. kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Ovim dekretom od 30. aprila kosovski predsednik zahtevao je od Hotija da u roku od 15 dana predstavi Skupštini predlog za sastav nove Vlade, dok je zahtev DSK bio da se novi premijerski kabinet izglasa u subotu 2. maja.

Nakon odluke o privremenoj meri Ustavnog suda, to nije moguće. Naime, Sud je ovim suspendovao predsednički dekret do 29. maja, što znači da kosovska Skupština neće moći da glasa o novoj Vladi za sada.

Tači je u objavi na društvenoj mreži Twitter napisao da poštuje odluku suda i pozvao sve institucije i političke partije da urade isto.

Sada se očekuje odluka suda po pitanju ustavnosti Tačijevog dekreta. Ustavni sud je danas saopštio da ostaje posvećen tome da u skladu sa svojim odgovornostima i ustavnom funkcijom, ovaj predmet tretira kao urgentan i prioritetan.

 

Zašto Samoopredeljenje optužuje Tačija za kršenje Ustava?

Pokret Samoopredeljenje smatra da je Tači određivanjem mandata iz drugoplarisane partije, Demokratskog saveza Kosova, prekršio Ustav.

U toj partiji su uvereni da bi se nakon uspešnog izglasavanja nepoverenja Vladi treba održati novi izbori, u ovom slučaju nakon pandemije.

Svaka druga opcija formiranja vlade koja isključuje Samoopredeljenje kao pobedničku partiju na izborima 6. oktobra 2019. je kršenje Ustava, smatra Aljbin Kurti.

Tači je izjavio međutim da je njegova obaveza da osigura funkcionisanje centralnih institucija i u teškim okolnostima usled pandemije korona virusa, proglašene od strane Svetske zdravstvene organizacije 11. marta 2020.

Kako je pala Kurtijeva Vlada?

Vlada Aljbina Kurtija srušena je 25. marta na zahtev njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova.

Ta stranka, koju vodi nekadašnji kosovski premijer Isa Mustafa, sada teži da formira novu vladu sa Alijansom za budućnost Kosova takođe bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, Inicijativom za Kosovo Fatmira Ljimaja, Srpskom listom i ostalim partijama iz redova manjinskih zajednica.


Tagovi: Vlada Kosova

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije