15:20, 19.05.2022 Izvor: RTS

Usvojen Nacrt zakona o formiranju vojne policije pri KBS-uPoslanici skupštine u Prištini usvojili su Nacrt zakona o vojnoj policiji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), koji će biti primenjivan na vojno osoblje, civilno osoblje KBS-a i Ministarstva odbrane, građane ili strance, čije aktivnosti narušavaju ili ometaju Kosovske bezbednosne snage. Za Nacrt zakona u drugom čitanju glasala su 74 poslanika.

usvojen-nacrt-zakona-o-formiranju-vojne-policije-pri-kbs-u

Foto: Kim

Vojna Policija (VP), prema nacrtu zakona, vrši svoju jurisdikciju na teritoriji Kosova i u misijama u inostranstvu u podršci KBS-u.

Ima misiju da pruža policijske usluge i borbenu podršku KBS-u u zemlji i inostranstvu u ispunjavanju misije KBS-a.

"Vrši svoja ovlašćenja u kasarnama ili na područjima delovanja u kojima deluje KBS, u prostorijama Ministarstva odbrane (MO), van kasarne protiv osoblja KBS-a i MO, i lica koja krše zakonske naloge VP-a. VP vrši svoju vlast nad svim vojnim i civilnim entitetima, lokalnim i stranim, sa ili bez državljanstva, koji svojim delovanjem ugrožavaju aktivnost KBS-a unutar i van Kosova", navedeno je u nacrtu.

Vojna Policija je "ovlašćena da koristi silu, vatreno oružje, alate i opremu u svojoj upotrebi, u skladu sa principima proporcionalnosti i nužnosti, kako bi ispunila ovlašćenja i dužnosti u skladu sa važećim zakonodavstvom. U skladu sa ovim članom, Ministar Odbrane donosi podzakonski akt".

Takođe, ima pravo da ograničava kretanje, zaustavlja, hapsi i prati osobe.

Parlament u Prištini usvojio je u decembru 2018. godine zakon koji reguliše desetogodišnju transformaciju KBS-a u vojsku, bez promene naziva.

RTS
Tagovi: KBSSkupštinaKosovo

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije