17:03, 17.11.2019Izvor: KoSSev

Utakmica Engleska – Kosovo: Euforija, zahvalnost i antisrpsko skandiranje u PrištiniU Prištini se danas od 18 časova igra završni meč grupe A u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. između Kosova i Engleske. Po reakcijama na društvenim mrežama i izveštajima stranih medija, izgleda ipak da je vest o utakmici u drugom planu u odnosu na očigledno opšte oduševljenje koje vlada u Prištini i kod većinskih Albanaca zbog samog čina dolaska engleske reprezentacije.

utakmica-engleska-kosovo-euforija-zahvalnost-i-antisrpsko-skandiranje-u-pristini

Gazeta Express

“Dobrodošli i poštovanje” – ovom porukom ispisanom na bilbordima širom Prištine Albanci su dočekali englesku reprezentaciju i njihove navijače, nekoliko stotina njih koji su došli na Kosovo.

Antisrpski slogani 

Kosovski mediji od juče opširno izveštavaju o reakciji engleskih navijača na doček u Prištini, a  prištinska Gazeta Express  objavila je i snimke na kojima kosovski i engleski navijači skandiraju „Srbi su ološ gde god da se nađu“. 

Na društvenim mrežama obiluju poruke na obe strane u kojima se naglašava kako se predstavlja, uspeh Kosova 2019. i sa druge strane, takođe kako je predstavljeno, negativna uloga Srbije 1999.

Oduševljenje dolaskom engleske reprezentacije prelilo se sa ulica Prištine i društvenih mreža i na engleske medije.

The Sun je izvestio da su kosovski fudbalski fanovi „uložili velike napore da učine da se engleski igrači osećaju dobrodošlo“. Navode da pored postera sa natpisima „dobrodošli braćo“, FSK danas planira i da na stadionu postavi slike cveta bulke, kojim se Engleska tradicionalno priseća svih žrtava Prvog svetskog rata.

Kako Sun piše, „povrh svega toga, kosovski tim je pustio englesku reprezentaciju da odsedne u njihovom omiljenom hotelu i prebacio se u drugi“.

Kako dalje navode, predsednik FSK, Agim Ademi, je rekao da ovom utakmicom, Kosovo želi da pokaže Engleskoj da će zauvek biti zahvalni za sve što su učinili za njih.

„Želimo da iskoristimo ovaj meč da kažemo hvala Engleskoj i Britaniji. Ovaj meč u kvalifikacijama nema značenje za nas, ali je to i dalje ogroman sportski događaj za našu zemlju“, prenosi The Sun reči Ademija.

Britanski Gardijan navodi da na Kosovu „nikada nije zaboravljena uloga Velike Britanije u okočanju brutalne borbe sa srpskim snagama“. 

Kako pišu „zbog toga su ulice nazvane po Toniju Bleru i Robinu Kuku, koji su bili ključni u kreiranju politike koja je dovela do toga da NATO prisili Beograd na povlačenje trupa sa Kosova, i zato je šačica dece dobila poznato ime Toni Bler“.

„1999. godine utakmica sa engleskim vojnicima dala je znak mladim Kosovarima da mogu da gledaju napred u budućnost. Danas Engleska igra u Prištini“, poruka je engleskih fudbalskih fanova na Tviteru.

Pored navijača, i kosovske javne ličnosti aktivne su na društvenim mrežama, a na Tviteru često dele poruke oduševljenja engleskih navijača prijemom na Kosovu.

U centru Prištine, na glavnom šetalištu u ulici Majke Tereze, sinoć je došlo do fizičkog okršaja između samih engleskih navijača koji su privedeni i ubrzo pušteni.

Kosovska policija preduzela je poseban operativni plan zbog ove utakmice, a saobraćaj do stadiona “Fadilj Vokri”,  zaustavljen je iz bezbednosnih razloga.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije