21:44, 12.11.2020Izvor: Tanjug, Blic

Varhelji: Dijalog Beograda i Prištine ključan za stabilnost čitavog regionaKomesar za proširenje EU Oliver Varhelji ponovio je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kroz dijalog kome posreduje EU, ključna za stabilnost čitavog regiona Zapadnog Balkana, a da obe strane moraju da ulože dalje značajne napore kako bi postigle sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji.

varhelji-dijalog-beograda-i-pristine-kljucan-za-stabilnost-citavog-regiona

Foto: europarl.europa.eu

Varhelji je u svom odgovoru na poslaničko pitanje u Evropskom parlamentu koje se odnosilo na kršenje verskih sloboda i "nesigurnu situaciju hrišćanskih zajednica na Kosovu", poručio da EU pridaje veliku važnost vladavini zakona, zaštiti osnovnih prava i sloboda, uključujući prava nevećinskih zajednica i verske slobode.

"Mi pomno pratimo sve događaje u ovim oblastima. Komisija se u svom godišnjem kosovskom izveštaju obraća preporukama vlastima po ovim pitanjima", kaže Varhelji.

Na pitanje poslanika kranje desne grupacije u EP Tijeri Marijanija da li će zbog ovakvog kršenja prava od strane Prištine, ali i zbog nepriznavanja nezavisnosti Kosova pet članice EU Komisija promeniti svoju podršku viznoj liberalizaciji za građane Kosova, ali i "eliminisati sve reference na Kosovo iz dijaloga sa Srbijom", Varhelji odgovara da je "pitanje nezavisnosti Kosova u nadležnosti država članica", a da Komisija "stoji iza svoje procene iz jula 2018. godine da Kosovo ispunjava merila liberalizacije viznog režima".


Tagovi: DijalogEUOliver Varhelji

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije