21:33 | 28.02.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Varhelji: Evropa se ne završava u Zagrebu ili Budimpešti „Evropa se ne završava u Zagrebu ili Budimpešti. Zapadni Balkan prirodno pripada i ovde" - poručio je iz Londona, sa Investicionog samita Zapadnog Balkana, evropski komesar za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji. Događaju su prisustvovali i predsednici vlada Zapadnog Balkana. 

varhelji-evropa-se-ne-zavrsava-u-zagrebu-ili-budimpesti

Foto: EBRD

U svom obraćanju, evropski komesar za susedstvo i proširenje izneo je i planove Evropske unije da poveća ekonomsku podršku regionu u narednim godinama na 30 milijardi evra.

Sprovedeno u partnerstvu sa EBRD-om i drugim institucionalnim i privatnim investitorima, finansiranje ima za cilj da ubrza socijalnu i ekonomsku konvergenciju regiona sa EU i očekuje se da će povećati njegov bruto domaći proizvod za 3,6 odsto - navode iz EBRD-a. 

Događaj je otvorila predsednica EBRD, Odil Reno Baso, koja je u svom govoru istakla da je regionalna saradnja od vitalnog značaja za ekonomske izglede i političku stabilnost Zapadnog Balkana.

„EBRD je veoma snažan šampion takve saradnje“, rekla je ona, dodajući da je banka do sada investirala više od 15 milijardi evra u region i da nastavlja da ulaže više od milijardu evra svake godine.

U svojim govorima i odgovorima na pitanja investitora, predsednici vlada sumirali su svoje investicione prioritete - stoji u saopštenju iz EBRD-a. 

Za premijerku Srbije, Anu Brnabić, ovi prioriteti uključuju agendu povezivanja, energetsku stabilnost i diversifikaciju i zaštitu životne sredine. 

Ona je takođe istakla tri prioritetna projekta: autoput Sarajevo-Beograd, „Autoput mira” koji povezuje Niš, Prištinu, Tiranu i Drač i gasni interkonektor između Srbije i Bugarske, koji će se na kraju povezati sa terminalom za tečni prirodni gas (LNG), u Grčkoj.

Za premijera Severne Makedonije, Dimitra Kovačevskog, "prioriteti su počeli sa obukom o veštinama i stručnom obrazovanju i otvaranjem radnih mesta". 

Prioritetni projekti uključuju Koridor VIII, elektroenergetski interkonektor sa Albanijom i digitalno povezivanje. Razmatra se i projekat povezivanja zemlje sa LNG terminalom u Grčkoj.

Crnogorski premijer, Zdravko Krivokapić, istakao je napredak u upravljanju, uključujući i transparentnost državne potrošnje. 

Ulaganja u zdravstvo i obrazovanje su navedena kao važni faktori u podsticanju mladih da ne emigriraju. On je predložio da budući projekti autoputeva treba da povežu ne samo zemlje regiona, već i da poboljšaju pristup Italiji i Turskoj - dodaje se u saopštenju. 

Premijer Aljbin Kurti skrenuo je pažnju stranih investitora na "mladu, obrazovanu radnu snagu na Kosovu, od kojih mnogi tečno govore engleski i nemački", na "dinamičan IT sektor" i nedavno formiranje privrednog suda. 

"Kosovo treba da izgradi novu proizvodnju električne energije i da postupno izbaci ugalj, a ove godine planira da pokrene zajedničku razmenu električne energije sa Albanijom" - dodaje se.

Premijer Albanije Edi Rama istakao je značaj i potencijal turističkog sektora za njegovu zemlju, koji gradi četiri nove morske luke i dva nova aerodroma za razvoj turizma. Albanija, koja crpi skoro svu električnu energiju iz hidroelektrana, takođe treba da diverzifikuje svoje izvore energije.

Premijer Zoran Tegeltija istakao je važnost da investitori koji već poznaju Bosnu i Hercegovinu, poput EBRD-a, promovišu otvorenost zemlje za strana ulaganja i njenu posvećenost stabilnoj investicionoj klimi, miru i ekonomskom razvoju. Regionalna interkonekcija, uključujući put između Banja Luke i Doboja i željezničku vezu sa Srbijom, je ključna - naveo je. 

Današnji događaj bio je peti samit EBRD-a te vrste. Inauguracioni Samit Zapadnog Balkana, koji je po prvi put okupio sve premijere regiona, održan je u sedištu EBRD-a u Londonu, februara 2014.
Tagovi: AlbanijaEUCrna GoraZapadni BalkanSeverna MakedonijaBiHKosovoSrbija

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije