22:04, 25.06.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Varhelji nakon sastanka sa Hotijem: Podržaćemo reformski proces vezan za EUEvropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da će EU podržati Kosovo u procesu reformi vezanih za EU, kao i da je dijalog sa Beogradom ključan, a da vizna liberalizacija ostaje zajednički cilj.

varhelji-nakon-sastanka-sa-hotijem-podrzacemo-reformski-proces-vezan-za-eu

Tviter

Pozitivan i obećavajući razgovor sa premijerom Avdulahom Hotijem tokom njegove prve posete Briselu, naveo je Varhelji u objavi na Tviteru nakon sastanka sa kosovskim premijerom.

“Mi ćemo podržati reformski proces vezan za EU i nastaviti da budemo uz Kosovo u rešavanju  Covid-19 krize. Liberalizacija viza ostaje zajednički cilj. Dijalog sa Beogradom je ključan”, naveo je Varhelji.

 

Hoti je nakon susreta naveo da je Kosovo posvećeno  dobrosusedskim odnosima, pomirenju i integraciji svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Na sastanku sa Varheljijem, naveo je Hoti u objavi na Tviteru, bilo je reči o hitnoj potrebi stanovnika Kosova da se slobodno kreću, kao i o novom programu evropskih reformi. 

Pitanje vizne liberalizacije, kosovski premijer je ponovio i na sastanku sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je nakon sastanka navela u objavi na Tviteru da će EU podržavati Kosovo u reformama potrebnim na putu ka EU.    

“Dobar razgovor sa Avdulahom Hotijem. Zahvalna sam što je odabrao Brisel za svoje prvo putovanje u inostranstvo. Podržavaćemo Kosovo u potrebnim reformama na putu ka EU i u post-pandemijskom oporavku”, navela je fon der Lajen.

Hoti je nakon sastanka naveo da su kosovske institucije postigle opipljive rezultate u ispunjavanju kriterijuma za liberalizaciju viza.
 
“Nadamo se da će EU to razmotriti. Zalažemo se za dobro i transparentno upravljanje”, naveo je Hoti.


Tagovi: EULiberalizacija vizaOliver VarheljiEvropska komisijaKorona virusAvdulah Hoti

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije