19:32, 24.03.2020Izvor: Beta, N1

Varhelji: Zapadni Balkan uključen u mehanizam EU za nabavku medicinske opremeEvropska unija je zemlje Zapadnog Balkana uključila u svoj mehanizam nabavke medicinske opreme kako bi države tog regiona mogle lakše da dođu do opreme za suzbijanje epidemije korona virusa i razmatra i pomoć iz EU fondova, izjavio je u Briselu komesar za proširenje EU Oliver Varhelji.

varhelji-zapadni-balkan-ukljucen-u-mehanizam-eu-za-nabavku-medicinske-opreme

AFP/John Thys

EU je do sada zapadnobalkanskim zemljama odobrila 30 miliona evra pomoći za borbu protiv korona virusa, naveo je Varhelji posle video-zasedanja šefova diplomatija EU koji su, kako je rečeno, doneli "političku odluku" o pokretanju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, mada bez datuma za to.

Evropski komesar je odgovorio na pitanje novinara da li će zemlje Zapadnog Balkana koje pregovaraju o prijemu u članstvo EU uključiti u svoje mere suzbijanja epidemije korona virusa, umesto što im ne onemogućava da medicinsku opremu direktno kupe u Uniji.

"Mi smo u kontaktu s tim zemljama i procenjujemo njihove potrebe", rekao je Varhelji.

Dodao je da Evropska komisija nastoji da nađe način da preinači namenu postojećih fondova EU da bi zemlje Zapadnog Balkana mogle da dobiju ta sredstva za otklanjanje ekonomske štete od krize korona virusa.

Hrvatska državna sekretarka za Evropu Andreja Metelko Zgombić je na video-konferenciji za štampu ocenila da je EU "usvojila istorijsku političku odluku" o otvaranju pregovora o prijemu Severne Makedonije i Albanije, uz opasku da vlasti u Tirani moraju da učvrste vladavinu prava i nezavisnost pravosuđa.

Dodala je da se radi o postupku kojim se takođe potvrđuje da svaki kandidat može napredovati samo na osnovu ostvarenih rezultata u reformama.

To je važna poruka i za region, jer se time jača stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana, što je značajno i za Evropsku uniju jer je taj region u njenom susedstvu, rekla je zvaničnica Hrvatske.

Komesar Varhelji je rekao da smatra da je time "vraćeno poverenje u proširivanje i kad je reč o Albaniji i Severnoj Makedoniji, kao i kad je reč o EU".


Tagovi: EUZapadni BalkanKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije