14:43, 28.05.2020Izvor: Dojče vele, Beta, N1

Veber: Tači u dijalogu sa Vučićem nema dobre namere za KosovoNemački ekspert za zapadni Balkan, Bodo Veber, rekao je da kosovski predsednik, Hašim Tači, nije spreman za razgovore sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, nego sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i podvukao da u dijalogu sa Vučićem, "Tači nema poštene namere".

veber-taci-u-dijalogu-sa-vucicem-nema-dobre-namere-za-kosovo

Foto: RTV Kim

On je, u intervjuu za Dojče vele, rekao da je nedavni "mini-samit" u kancelariji nemačke kancelarke u Berlinu bio uspešan na dva načina.

"Prvo, jer je proces uzet iz ruku onih političkih faktora na Zapadu koji su preferirali razmenu teritorija, a drugo, on je spojio Pariz i Berlin", kazao je Veber.

Međutim, iako je Federika Mogerini otišla sa funkcije visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, opasna inicijativa za razmenu teritorija sada je ponovo stigla iz vrha institucija EU u Briselu.

"To minimiziranje evropskih principa u pregovorima Kosova i Srbije, koji su stigli direktno iz EU, već je stvar prošlosti otkad je Miroslav Lajčak postavljen za specijalnog izaslanika EU", kaže Veber.

Prema njegovom mišljenju, ako se danas političari na Kosovu žale da su izgubili veru u EU, ukoliko imaju u vidu bivšu šeficu spoljne politike Mogerini, oni su u potpunosti u pravu.

"Zemlje EU koje je predvodila Nemačka, suprotstavile su se razmeni teritorija između 2018. i 2019. godine, prvo protiv Mogerinijeve, a potom protiv Trampove administracije, koja preko Ričarda Grenela ometa napore aktera iz EU. Sa druge strane, Grenel nastavlja s Mogerinijevskim formatom, tajnim pregovorima s oba predsednika", smatra Veber.

Ocenjuje da, nažalost, politika trenutne američke administracije, čak i na Kosovu, više ne služi ovoj tradicionalnoj američkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici i ističe da su toga svesni i politički akteri na Kosovu.

„Predsednik Kosova svojom izjavom da nije spreman da vodi razgovore sa specijalnim izaslanikom EU, Lajčakom, već sa Merkel i Makronom, još jednom podvlači da nema pravične namere u dijalogu sa Vučićem. Prvo, predsednik Tači ne odlučuje ko će voditi pregovore sa EU. Dakle, ako ne želi da pregovara sa EU zbog Lajčaka, takođe bi trebalo da odbije da pregovara sa Merkel i Makronom, ali on to ne sme da kaže. Drugo, prošle godine Ustavni sud Kosova je presudio da je premijer, a ne predsednik, taj koji vodi pregovore, tako da Tači nije uopšte nepristrasan po ovom pitanju", kaže Veber.

Njemu je interesantno da Tači ne želi da pregovara sa Lajčakom, jer dolazi iz zemlje koja ne priznaje Kosovo, dok je isti Lajčak prvi zvaničnik u Briselu koji se jasno pozicionirao protiv razmene teritorija, dok Grenel i američka administracija redovno izbegavaju jasno pozicioniranje protiv razmene teritorija.


Tagovi: Hašim TačiDijalogFederika MogeriniEUMiroslav Lajčak

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije