17:37, 28.06.2020Izvor: RTV Puls

Vidovdan po prvi put obeležen ispred spomenika Knezu Lazaru u ŠilovuVeliki praznik srpske istorije i pravoslavne vere, Vidovdan, po prvi put obeležen je danas u Šilovu ispred Crkve Svetog Marka, u čijem se dvorištu nalazi i monumentalni spomenik knezu Lazaru.

vidovdan-po-prvi-put-obelezen-ispred-spomenika-knezu-lazaru-u-silovu

Foto: RTV Puls

Posle svete liturgije, prvi paroh gnjilanski, otac Zoran Kovačević, obraćajući se meštanima, naglasio je da je ova svečanost organizovana u čast kneza Lazara i svih junaka koji su položili svoje živote u Kosovskom boju 1389.godine, za krst časni i slobodu zlatnu.

"Nadam se da ćemo i u budućnosti nastaviti da se okupljamo oko Svetog Kneza Lazara i da se nadahnjujemo njegovim životom i delom“, kazao je otac Zoran.

Usledio je kulturno-umetnički program u organizaciji Kulturno prosvetnog centra "Božidar Mitrović Šandor“, a njegov direktor, Mladen Stanković, izrazio je nadu da će ova manifestacija postati tradicionalna.

Manifestacija je održana ispred monumentalnog spomenika Knezu Lazaru, koji je do 1999.godine bio u centru Gnjilanu, nakon čega su ga albanski ekstremisti porušili.

Ipak, zahvaljujući brizi plemenitih ljudi iz američkog KFOR-a, spomenik je spašen i sada se nalazi u crkvenom dvorištu u Šilovu.

Za sledeći Vidovdan najavljen je novi narodni skup ispred crkve Svetog Marka, a izabran je i domaćin svečanosti –  Goran Stanković iz Šilova.


Tagovi: ŠilovoKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije