11:48, 29.09.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Više od 400 hiljada dinara za Vuksana, Minju i DarijuU okviru humanitarnog bazara, održanog juče u Kosovskoj Mitrovici u cilju prikupljanja novca za lečenje dvogodišnjeg Vuksana Zdravkovića iz Štrpca i jednogodišnje Minje Matić iz Kragujevca, koji boluju od spinalne mišićne atrofije, prikupljeno je preko 400 hiljada dinara. Deo novca biće izdvojen i za malu Dariju Antović iz Zvečana, koja boluje od cerebralne paralize.

vise-od-400-hiljada-dinara-za-vuksana-minju-i-dariju

Radio Kontakt Plus

Na ideju da se pomogne ovim mališanima došle su naše sugrađanke Aleksandra Ćirković i Marina Grković, koje su na ovaj način postale deo velike humanitarne akcije,  koja se realizuje širom centralne Srbije.

Dvogodišnji Vuksan i jednogodišnja Minja boluju od spinalne mišićne atrofije (SMA).

Lek "Zolgensma" je presudan za njihovo ozdravljenje, a prima se samo u Americi. Za svakog pojedinačno, potrebno je 2,4 miliona dolara.

Prema rečima Marine Grković, akciji se pridružilo preko 40 žena širom Kosova i Metohije, koje su predstavljanjem svojih proizvoda želele da pomognu ozdravljenju ovih mališana.

Marina Grković ističe da su se nadale dobrom odzivu, ali je iznos prikupljenog novca premašio očekivanja. 

“Iako nije bio veliki odziv građana, prikupili smo novac za koji nismo očekivali da ćemo prikupiti – 400.192 dinara, s tim što tom iznosu treba da se doda novac iz frizerskog salona koji drže Milica i Jovana, koje su svoj jučerašnji celokupan pazar namenile za našu akciju. Videćemo na kraju kolika će biti konačna cifra. Novac će danas biti uplaćen. Ovakav odziv nismo očekivali, zahvalni smo svima i na ovome se nećemo zaustaviti”, kaže Marina. 

Prikupljeni novac će podeliti na Vuksana, Minju i Dariju Antović iz Zvečana, koja boluje od cerebralne paralize, i za čije lečenje je potrebno 3.000 evra.

Najveći deo novca uplatiće na račun malog Vuksana Zdravkovića, za kojeg je do sada prikupljen najmanji iznos.

“Postoje zvanični računi na ‘Budi human’ i tu piše svaka cifra koliko je trenutno novca skupljeno. Vuksan ima najmanje. On ima samo 176 hiljada na računu, i Darija i Minja imaju mnogo više. Mi ćemo svakako novac podeliti na njih troje, s tim što će veći deo biti za Vuksana, jer malo novca ima na računu. Minja na primer ima više 22 miliona. To nam je bio bitan momenat, koliko ko ima na računu i da prema tome podelimo novac koji smo sakupili”, objašnjava Marina. 

Akciji su se, pored građana, odazvali i privrednici, kojima se zahvaljuju na pomoći koja im je, kaže Marina, zaista mnogo značila.

“To su igraonice Zvrk i Čarolija, Rojal produkcija, Paris story caffe, masaža Elegance, Sfens pub, Novi taxi, kafe igraonica 028, Sitoprint štamparija, Komision Saša, Knez kafe, frizerke Jovana i Milica, Bare, čovek koji nam je obezbedio ozvučenje, Nevena DJ, Nikola, dečko koji nam je obezbedio kostim… Žene iz Štrpca, Banja, Suvog Grla... zaista su obezbedile lepe, domaće proizvode, svaka im čast na svemu što su pripremile. Naravno, učestvovale su i naše sugrađanke kojima se takođe zahvaljujemo”, kazala je Marina.

Akciji se nije odazvao niko od institucija, ali Marina napominje da nisu ni tražili pomoć. Sledeći bazar planiraju u Gračanici, a poziv je otvoren za sve.

“Nismo tražili ničiju pomoć, želeli smo, što se kaže, privatno, žene, muškarci, ko god je želeo mogao je da se priključi našoj grupi, svi koji su želeli mogli su da pomognu. Planiramo da pravimo isti ovakav bazar u Gračanici, pa ko želi, može da nam se priključi, poziv opet važi za sve. Nismo se još konkretno dogovorili, ali za nekih 15-ak dana možda, da iskoristimo ovo lepo vreme i ponovimo bazar, ovog puta u Gračanici”, rekla je Marina. 

Svi ljudi dobre volje mogu pomoći ovim mališanima uplatom novčanih sredstava na sledeće žiro račune:


  
 


Tagovi: DecaPomoćMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije