12:27, 13.08.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Vlade Francuske, Nemačke, Italije, Britanije i SAD: Kosovo da ukine takse, Srbija da prekine kampanju povlačenje priznanjaVlade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država ujedinjene su u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti, navodi se u zajedničkom saopštenju dostavljenom medijima.

vlade-francuske-nemacke-italije-britanije-i-sad-kosovo-da-ukine-takse-srbija-da-prekine-kampanju-povlacenje-priznanja

Foto: MONDO/Mario Milojević

Saopštenje prenosimo u celosti:

"Status quo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i jednostavno nije održiv.  Nakon godina stagnacije, došlo je vreme da se stavi tačka na sukobe iz 90-ih i da se kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama, koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za građane Kosova i Srbije.
 
Stoga pozivamo Kosovo i Srbiju da što je brže moguće obnove dijalog pod okriljem EU i tražimo da se obe strane uzdrže od preduzimanja koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma, koji je neophodan obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija i svih pratećih pogodnosti.
 
Spremni smo da kroz podršku visokom predstavniku EU povećamo našu ulogu u procesu, ali to ne možemo učiniti sve dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, uklone prepreke i nastave da razgovaraju. Za Kosovo to znači ukidanje taksi koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.
 
Želimo da građani Kosova i Srbije uživaju plodove održivog mira i da imaju mogućnost da grade sopstvenu budućnost. Spremni smo da u tome pomognemo na svaki mogući način," - stoji u saopštenju.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije