19:45, 14.01.2020Izvor: KoSSev

Vladika Teodosije: Da učinimo sve da se nikada više komšije i braća ne okrenu jedni protiv drugihNe možemo da proslavljamo Boga ako ne radimo da na zemlji bude mir i dobra volja među ljudima. To je cilj pred svim ljudima, a posebno nama ovde na Кosovu i Metohiji, gde 20 godina nakon oružanog sukoba, u kome su stradali mnogi nevini ljudi, kojih se sećamo i poštujemo bez obzira na njihovo etničko ili versko poreklo, treba da činimo napore da se komšija više nikada ne okrene protiv komšije i brat protiv brata, kazao je danas u Prizrenu, u novogodišnjoj zdravici, vladika raško-prizrenski Teodosije.

vladika-teodosije-da-ucinimo-sve-u-nasoj-moci-da-se-nikad-vise-komsije-i-braca-ne-okrenu-jedni-protiv-drugih

Foto: KoSSev

Na tradicionalnom novogodišnjem prijemu, koji je organizovan u rezidenciji Episkopa pri hramu Sv. Đorđa u Prizrenu, vladika Teodosije je podsetio i na proslavu božićnih i novogodišnjih praznika po dva kalendara, ističući važnost različitih predanja, uzajamnog poštovanja i mira.

„Ne možemo imati spoljašnji mir, sve dok ga nemamo u našim srcima. To je i razlog zašto je i dalje toliko mnogo nesreća i ratova i stradanja u svetu, jer umesto da nađemo mir u svojim srcima, ljudi vide u bližnjima svoje neprijatelje, ponavljajući strašni greh Кaina protiv Avelja“, istakao je vladika Teodosije.

Mir treba da se svedoči na svakom mestu i u svakoj prilici, dodao je.


Da Kosovo postane siguran dom za sve nas

„Na početku Nove 2020. godine, molimo se Bogu, da nam podari godinu mirnu i blagoslovenu, i da sva nerazumevanja razrešavamo dijalogom i razumevanjem jedni drugih, a ne kroz konflikte; da činimo sve što je u našoj moći da društvo u kome živimo, ovde na Кosovu i Metohiji, zaista postane dom za sve njegove žitelje, bez obzira na njihovu narodnu i versku tradiciju, tako da se svako oseća siguran i da svi mogu da imaju bolju budućnost, posebno mladi“.


Prijemu su, pored predstavnika raško-prizrenske eparhije, prisustvovali i predstavnici islamske, jevrejske i protestantske zajednice - glavni prizrenski imam Orhan Bisljimaj, predsednik jevrejske zajednice Votem Demiri.

Tu su bili takođe predstavnici međunarodne diplomatske zajednice, odnosno ambasada, Kosovske policije (jedinice za zaštitu verskih objekata), KFOR-a, kao i srpski politički predstavnici iz Gračanice uz gradonačelnika Srđana Popovića, te ministarku poljoprivrede Dijanu Živić.Tagovi: KosovoSPCPrizren

Povezane vesti
Najčitanije


11:09, 16.02.2020

16:19, 12.02.2020


Najnovije