13:01, 17.10.2020Izvor: Plusinfo, RTS

Vojska Severne Makedonije prvi put u misiji na KosovuVojska Republike Severne Makedonije, zemlje koja je 30. članica NATO-a, prvi put direktno učestvuje u misiji Kfora na Kosovu.

vojska-severne-makedonije-prvi-put-u-misiji-na-kosovu

mod.gov.mk

Vojska Republike Severne Makedonije, prvi put direktno, sa 44 pripadnika, učestvovaće u misiji Kfora na Kosovu.

Prvu rotaciju čine štabni oficiri i vod bezbednosti, koji će biti raspoređeni u glavnoj komandi misije i komandi "Zapad".

Uz prisustvo najvišeg vojnog i državnog vrha u kasarni "Ilinden" u Skoplju biće održana vojna svečanost povodom slanja prvog kontingenta Vojske Republike Severne Makedonije u misiju Kfora.

Vojska Severne Makedonije saopštila je da su pre upućivanja u ovu misiju pripadnici vojske prošli neophodan proces obuke, pripreme i selekcije  gde su bili obučeni za izvršavanje zadataka koji ih očekuju tokom misije.

Pripadnici vojske već su dokazali svoju spremnost, interoperabilnost i sposobnost za izvršavanje najtežih zadataka tokom 18-godišnjeg učešća u mirovnim misijama u Avganistanu, Iraku, u Bosni i Hercegovini i Libanu.

Vosjka Severne Makeodnije do sada je učestvovala indirektno pružajući logističku podršku NATO-u preko Koordinacionog centra za podršku zemlje domaćina, koji je koordinisao sa snagama Kfora.

Aktivnost će se realizovati u skladu sa protokolima i preporukama Komisije za zaštitu od zaraznih bolesti za broj učesnika, zdravstveno-bezbednosnu organizaciju i kretanje, uz obezbeđenu udaljenost i zaštitu.


Tagovi: KFOR Severna MakedonijaKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije