09:16, 31.05.2020Izvor: Beta. N1, Radio Kontakt Plus

Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvoleNa osnovu odluke kosovske vlade, bez posebne dozvole, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu, ako na pratećim dokumentima nije naznačeno Republika Kosovo.

vozila-sa-srpskom-robom-ne-mogu-na-kosovo-bez-posebne-dozvole

Radio Kontakt Plus

Kosovska vlada je na elektronskoj sednici raspravljala o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno Republika Kosovo.

Kako je su objavili kosovski mediji, kosovska vlada je usvojila odluku da u trgovinskim odnosima sa Srbijom budu zabranjeni dokumenti "na kojima nema oznake Republika Kosovo i koji nisu u skladu sa Ustavom Kosova".

Takođe, vlada je naložila Agenciji za hranu i veterinu da koristi ime i amblem Republike Kosovo na fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima. Prema odluci vlade, preduzeća iz Srbije moraju obezbediti ulaznu dozvolu za svako vozilo sa robom koje ulazi na Kosovo, a zahtev za dozvolu podnosi se Kancelariji za vezu Kosova u Srbiji, dopisom ili imejlom.

Vlada Kosova je 31. marta donela odluku o postepenoj primeni "reciprociteta" kao principa u odnosima sa Srbijom.

Đurić: Eskalacija rata sa zdravim razumom 

“Večerašnja odluka vlade u Prištini o trgovinskoj blokadi, odnosno novoj potpunoj zabrani za srpsku robu, predstavlja eskalaciju rata sa zdravim razumom koji se mesecima vodi iz Prištine. To je istovremeno atak na evropske vrednosti i materijalnu egzistenciju i Albanaca i Srba”, reakcija je direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Zatražio je hitne međunarodne sankcije protiv Prištine "zbog ovakvog ilegalnog postupka, protivnog svim domaćim i međunarodnim normama".

"Srbija ostaje u potpunosti posvećena slobodi protoka robe, ljudi i kapitala, kako na svojoj teritoriji, čiji je Kosovo i Metohija nesumnjivi deo, tako i u regionu", poručuje.

Uveren sam da će politika taksi, blokada i šovinističkih barijera koje pogađaju i obične građane i privredu uskoro postati stvar prošlosti, zaključuje se u Đurićevom saopštenju.


Tagovi: TakseAljbin KurtiMarko ĐurićVlada KosovaReciprocitet

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije