13:52, 17.11.2020Izvor: RTV Kim

Vremenski uslovi doprineli da jednorodna malina rodi dva putaNeuobičajeno toplo vreme za ovaj period godine prija voću, ali neophodno je zahvaliti mu na plodovima koje nam je podarilo i uzvratiti mu negom, tvrdi agronom Voja Dekić. Vremenske prilike doprinele su i da jednorodna malina, kao što je Vilamet, rodi po drugi put, a to nije dobro, kazao je malinar Marko Todorović.

vremenski-uslovi-doprineli-da-jednorodna-malina-rodi-dva-puta

Foto: RTV Kim

Lepo vreme je produžilo vegetaciju, kada su u pitanju malinjaci, rekao je za RTV Kim malinar Marko Todorović. Vremenske prilike doprinele su da zeleno lišće ostane na stablima malina, a to nije dobro, kazao je on.

„Ovim se odlaže zimsko prskanje koje treba da se obavi prvo kada 70 odsto opadne lišće, a zatim kada ono opadne 100 odsto. To je već trebalo biti odrađeno, međutim, zbog lepog vremena imamo još zelene mase i moramo da čekamo. Biljka će nespremna da uđe u zimu, jer neće na vreme povući svoje sokove u koren“, rekao je Todorović.

Uverili smo se da u malinjaku ima plodova maline i u novembru mesecu, što kako tvrdi Todorović, nije pogodno kada je u pitanju jednorodna sorta, kao što je Vilamet.

„Ti vrhovi, na kojima sada ima malina, će se osušiti. Ona na proleće neće moći da krene sa rastom i ti vrhovi će biti posečeni. Nije dobro da jednorodna sorta maline po drugi put rodi u toku godine“, rekao je Todorović.

Agronoma Voju Dekića ekipa RTV Kim zatekla je kako sa suprugom skuplja lišće opalo sa voća. On ističe da su sve voćne vrste trenutno u fazi mirovanja, te da je sada potez na nama, „da mu uzvratimo negom“.

„Voću sada treba dodatna hrana, a naša zemljišta su slaba hranljivim elementima i imaju nedostatak fosfora, kalijuma, azota... svih elemenata, a posebno humus (gornji sloj zemlje). Mi naše voćnjake ne đubrimo organskim đubrivima, već dodajemo samo mineralna đubriva, retko ko dodaje organsko đubrivo, a ono je dobro, dodavanjem njega oko voća obezbeđuje se toplina biljkama preko zime i zemlja ispod tog sloja ne mrzne“, kazao je Dekić.

Dovoljno je, navodi Dekić dodati mešana kompleksna đubriva, koja sadrže azot, fosfor i kalijum. Ta đubriva treba uneti u sloj zemljišta, u nivou korenovog sistema.

„Treba iskoristiti ovo lepo vreme, kada lišće opadne, da se voće tretira nekim od fungicida, plavim ili crvenim uljem, te da se voće dobro istretira, zaštiti od patogena. Najbolje je to uraditi u jesen, jer ako patogene prekinemo sada, oni uginu, a biljka će na proleće biti zdrava“, rekao je Dekić, i dodao da je korisno još jednom tretirati voće fungicidom u proleće.

Dekić savetuje voćarima da opalo lišće i polomljene obolele grane uklone sa voćnih površina, dok vremenski uslovi to dozvoljavaju, a da se pre prvog snega obavi neophodna nega, kako bi nam voće naredne godine uzvratilo na sebi svojsten način, krošnjama punim zdravih plodova. 


Tagovi: PoljoprivredaGračanica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije