17:09, 14.11.2019Izvor: RTS / KoSSev

Vrhovni sud odlučio da odbaci glasove iz SrbijeKosovski Vrhovni sud presudio je da više od 3.700 glasačkih listića iz Srbije ne treba da budu deo konačnog rezultata izbora održanih 6. oktobra.

vrhovni-sud-odlucio-da-odbaci-glasove-iz-srbije

Foto: Vrhovni sud

Vrhovni sud je odbio sve žalbe, uključujući pokret "Samoopredeljenje", DSK i druge stranke koji su tražili poništavanje odluke Panela za žalbe da se glasovi iz Srbije odbace. Sud je naložio CIK-u da te glasove ne uvrsti u konačan rezultat.

"Vrhovni sud je u zakonskom roku razmotrio i odlučio o svim žalbama političkih subjekata. Vrhovni sud primio je sedam žalbi poslanika iz različitih političkih subjekata. Nakon razmatranja kolegijuma žalba poslanika Demokratskog saveza Kosova (DSK) je odbijena, žalba poslanika Demokratske turske partije Kosova (KDTP) takođe, žalba poslanika Egipatske liberalne stranke (PLE) odbačena, dve žalbe od strane poslanika iz pokreta Samoopredeljenje su odbijene, žalbe poslanika Demokratske stranke Aškalija, a odbačena je i žalba poslanika Progresivne Demokratske Stranke (PDS)", navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Prethodno je Izborni panel za žalbe i predstavke naložio kosovskoj Centralnoj izbornoj komisiji da ponovo prebroji 1.472 biračka mesta i da iz konačnih rezultata kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora izbaci glasove koji su stigli iz Srbije.

Posle odluke suda, očekuje se da koalicija NISMA-ANK-PP bude deo sledećeg saziva kosovske skupštine i da ima šest poslanika.

Nenad Rašić: Odluka Vrhovnog suda nedemokratska

Lider PSD, Nenad Rašić, ovu odluku ocenjuje kao nedemokratsku.

“Na žalost žalba je odbijena, te podsećam na to da je ovo potencijalno mnogo opasno i za demokratiju a i za kosovske Srbe, pogotovo za Srbe koji su silom raseljeni sa Kosova i možda neće imati pravo glasa u budućnosti“, kaže Rašić za KoSSev.

Glasovima iz Srbije zamera se to što, iako se glasači registruju za proceduru glasanja preko pošte, ti glasovi u Kosovo Polje, odnosno na adresu CIK-a, ne stižu putem pošte, već se sakupljaju u centralnoj Srbiji i onda prevoze na Kosovo, bez ikakvog učešća srpske ili kosovske pošte u tom transportu.

Međutim, ova posebna procedura uspostavljena je još 2013. kada su organizovani prvi kosovski izbori u opštinama na Severu i od tada se na isti način primenjivala u čak pet izbornih ciklusa u srpskim sredinama. Do ove godine, u transportu glasova iz Srbije na Kosovo učestvovao je OEBS, dok je ove godine, prema navodima Pošte Kosova, to učinio srpski Oficir za vezu u Prištini, Dejan Pavićević.

Rašić dalje o ovoj odluci kaže da predstavlja presedan koji može prerasti u praksu koja će uticati na način na koji će Srbi moći da ostvare pravo glasa u budućim izbornim procesima.

„To smo mi hteli da sprečimo, da ne dođe opet do tog ‘presedana’, nego ljudi koji su raseljeni ne svojom voljom sa Kosova, da imaju pravo glasa. Vrhovni sud je doneo odluku koja po meni možda u temelju ima za cilj i narušavanje demokratije, koja narušava ustavno pravo svakog građanina a pogotovo kosovskih Srba. Plašim se da ovo može biti utemeljenje jedne metodologije koja će posle biti primenjivana kao stalna praksa, to bi bilo tek jedna šteta razorna koju sada u ovom momentu ne možemo ni da sagledamo“, navodi on.

Na odluku Vrhovnog suda nezadovoljne strane se mogu žaliti i kosovskom Ustavnom sudu.


Tagovi: Pravosuđe

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije