13:50, 14.08.2019Izvor: Beta, N1

Vrhovni sud Severne Makedonije potvrdio da Morina neće biti izručen SrbijiVrhovni sud Severne Makedonije, potvrdio je odluku skopskog krivičnog suda da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju bivšeg pripadnika OVK Tomora Morine Srbiji.

vrhovni-sud-severne-makedonije-potvrdio-da-morina-nece-biti-izrucen-srbiji

Foto: Fakultet za poslovne studije i pravo

"Vrhovni sud je 14. avgusta doneo rešenje kojim potvrđuje rečenje Krivičnog saveta Odeljenja za organizovani kriminal Osnovnog krivičnog suda Skoplje, koji je odlučio da nisu ispunjenje zakonske pretpostavke za ekstradiciju osobe T. M, državljanina Velike Britanije i Republike Kosovo", navodi se u saopštenju.

Krivični sud "Skoplje 1" odlučio je 7. avgusta da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju Morine u Srbiju, kako je tada saopštio, nakon pregleda dokumentacije u zahtevu i ceneći dosadašnju praksu i međunarodno pravo.

To rešenje je odmah, zajedno sa dokumentacijom, prosleđeno Vrhovnom sudu Severne Makedonije, čijom odlukom postaje pravosnažno, nakon čega će Morina biti pušten iz ekstradicionog pritvoru u Skoplju, u kojem se nalazi od 25. jula. 

Bivšeg pripadnika OVK Tomora Morinu makedonska policija uhapsila je 24. jula na graničnom prelazu Blace sa Kosovom po poternici Interpola. 

Ta poternica je izdata na zahtev vlasti Srbije koje Tomora Morinu traže zbog sumnje da je kao pripadnik OVK počinio zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu pre 20 godina. 

Zahtev Srbije za ekstradiciju Morine je Ministarstvo pravde Severne Makedonije skopskom krivičnom sudu dostavilo u ponedeljak 5. avgusta.


Tagovi: PravosuđeOVKMakedonija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije