11:45, 14.06.2019Izvor: N1, FoNet

Vučić čestitao rođendan Trampu i zamolio ga da utiče na PrištinuPredsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu povodom njegovog rođendana, pozvao ga da poseti Srbiju "jer nijedan predsednik SAD nije to učinio skoro četiri decenije" i zamolio ga da utiče na Prištinu da ukine štetne takse kako bi dijalog mogao biti nastavljen.

vucic-cestitao-rodendan-trampu-i-zamolio-ga-da-utice-na-pristinu

Foto: Tanjug/AP/Official White House/Andrea Hanks

"Kao što i sami znate, gospodine predsedniče, kroz problem Kosova i Metohije ukrštaju se prava i interesi ne samo Beograda i Prištine, već i različitih međunarodnih činilaca, čime postaje i izvor beskrajnih političkih manipulacija i nestabilnosti", naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, nikom, međutim, nije stalo do rešenja tog teškog bremena, koliko Srbiji.

"Zato smo realno i hrabro, s voljom i verom, krenuli u potragu za trajnim rešenjem, koje bi mojoj zemlji, ali i celom regionu, omogućilo mir, stabilnost, saradnju, ekonomski prosperitet i napredak na evropskom putu", istakao je Vučić.

On je napomenuo da zna, kao i svi građani Srbije, da SAD imaju poseban odnos prema Kosovu i Metohiji, smatrajući ga za nezavisnu državu, koju su uvek podržavali i pomagali, posebno kroz delovanje bivše administracije predsednika Vilijama Džefersona Klintona.

"Prateći Vaš energičan rad, poštujući hrabrost ideja i otvorenost za različit, ponekad i neočekivan pristup u rešavanju problema, uveren sam da biste Vi vodili drugačiju politiku po tom pitanju", ocenio je Vučić.

Upravo zato, dodao je on, želim Vas da zamolim da utičete na Prištinu da ukine štetne takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji, kako bi dijalog, sa ciljem pronalaženja kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja, mogao da bude nastavljen.

To me asocira na reči Nikole Tesle, rođenog Srbina, stanovnika Amerike, koji je zadužio ceo svet: "Neka budućnost kaže istinu, procenite svakog čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio", napisao je Vučić.

"Srbija i SAD su iskovale prijateljstvo boreći se zajedno protiv nepravde u dva svetska rata i između nas postoje jake istorijske veze", naveo je Vučić.

Prijateljstvo, međutim, nije nešto što je dato jednom zauvek, treba ga čuvati i neprestano negovati, istakao je on.

"Zato želim da potvrdim svoju čvrstu volju da doprinesem razvoju političkog dijaloga i jačanju ekonomske saradnje naših dveju zemalja", dodao je on.

Vašom posetom potvrdili biste da je želja za jačim i bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana, što bi građani Srbije znali da poštuju i cene, poručio je Vučić Trampu.

"U nastojanju da odnose Srbije i SAD vratim na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, ohrabruje me činjenica da posvećujete pažnju zbivanjima na Balkanu i da ste nekoliko puta istakli spremnost da pomognete u dijalogu Beograda i Prištine, a time i rešavanju vekovnog problema Kosova i Metohije. Želeći Vam da rođendan proslavite u miru, uz srdačne pozdrave, primite, ekselencijo, izraze mog posebnog uvažavanja", navodi se u čestitki predsednika Vučića Donaldu Trampu, saopštila je prese služba predsednika Srbije.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije