20:20, 08.10.2020Izvor: RTS

Vučić: Region od EU dobija osam milijardi evra u grantu i još 20 kroz projektePredsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem naveo da će region dobiti od EU oko osam milijardi u grantu, a još 20 milijardi evra preko kroz različite projekte.

vucic-dobicemo-od-eu-kao-region-oko-osam-milijardi-evra-u-grantu-i-jos-20-kroz-projekte

twitter.com/OliverVarhelyi

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog posete Varheljija, koga je nazvao iskrenim prijateljem Srbije.

"Želim da mu se zahvalim na naporima da unapredi pregovarački proces koji vodi Srbiju ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji", istakako je predsednik.

Navodi da su danas najkonkretnije govorili o mogućnosti Srbije u ekonomsko-investicionom paketu EU, vrednom osam milijardi evra u grantovima.

"Dobićemo kao region oko osam milijardi u grantu, a još 20 milijardi preko kroz različite projekte", naveo je predsednik.

Zahvalan je komesaru i Evropskoj uniji na velikoj podršci koju će u narednih sedam godina, naročito od 2023, pružiti i Srbiji i regionu.

"Apsolutno sam ozbiljan i veoma zahvalan poreskim obveznicima EU, koji će uložiti veliki novac u naš region", poručio je Vučić.

"Važni infrastruktuni projekti sa EU"

Istakao je kao važan projekat izgradnje kompletne internet "broadband" mrež za ruralna područja, da bi postojao kompjuter u svim seoskim školama.

"To je jedan od fantastičnih projekata koji ćemo raditi zajedno sa Evropskom unijom. Samo taj projekat je oko 73 miliona evra", istakao je predsednik.

Vučić je naveo da su razgovarali i o drugim infrastrukturnim projektima, kao što su izgradnja i puteva i pruga. Napomenuo je da je uključen projekat pruge Kraljevo-Rudnica, da se može računati na izgradnju puta Beograd-Sarajevo, posebno zbog deonice Užice-Kotroman.

Dodao je da je još važnija izgradnja pruge Beograd-Sarajevo i pruge Beograd-Zagreb, odnosno Beograd-Šid. "To su veoma važni veliki projekti. To su velike stvari koje radimo sa zemljama Evropske unije", naveo je Vučić.
O Izveštaju EU: Negde smo pohvaljeni, negde kritikovani

Predsednik je naveo da su govorili i "o svemu onome što su naši nedostaci". "Najotvorenije sam govorio o mojim propustima, o onome za šta sam ja kriv. Na to ću uvek biti spreman da odgovaram svom narodu", poručio je Vučić.

Razgovarali su, kako je dodao, i o Izveštaju o napretku Srbije. "Uvek je dobro dobiti Izveštaj, videti određene političke stvari, određene ekonomske stvari. Tu nisu imali mnogo toga da nam kažu, pošto smo bolji od većine njihovih zemalja", ocenio je predsednik.

Što se tiče drugih tema, Vučić je naveo da je Srbija negde pohvaljena, negde kritikovana.

"Ima dobrih stvari šta je sve napredovalo u parlamentu i ima posebna kritika na moj račun da sam koristio funkciju predsednika Republike i da bi dobijao glasove građane za stranačku listu koju sam vodio", naveo je Vučić.

Varhelji: EU želi više da bude angažovana na Zapadnom Balkanu

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji naveo je, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da EU želi dugoročno više da bude angažovana na Zapadnom Balkanu i da je Ekonomsko investicioni plan za region deo slagalice nove strategije prema regionu i Srbiji.

"Videli ste da putujem po regionu i želim da objasnim svima da ispunjavamo ono što obećamo. Video sam deo slagalice koji će pomoći celom regionu da se oporavi iz ove pandemije, ekonomski ali i sveobuhvatno kao celokupno društvo", rekao je Varhelji ističući da je napredak politički i ekonomski izazov za sve, pre svega zbog borbe sa virusom.

Kaže da će EU ekonomski pomoći regionu i Srbiji i da će upravo kod Srbije to biti najvidljiviji deo, kao i da je cilj da region i Srbja iz krize izazvane kovidom izađu kao pobednici.

"Srbija je bila veoma fokusirana na borbu protiv ove pandemije i sada možemo da se fokusiramo na drugoročni privredni opravak i zato sam ovde da vam prenesem dobre vesti", rekao je evropski komesar.

Istakao je da je ekonosko – investicioni plan "težak" devet milijardi evra u grantovima bespovratne pomoći i da će biti obezbeđene finansijske garancije sa međunarodnim finansijskim partnerima.

 Za Balkan je rekao da je region sa velikim potencijalom, ističući značaj zelene ekonomijom.

"Sve investicije neće vredeti ništa ukoliko ne postoji plan koji će pospešiti regionalnu saradnju", rekao je  Varhelji.

Dodao je da su spremni da sarađuju sa novom Vladom.

"Kada se formira nova vlada u Srbiji, spremni smo da sarađujemo sa njom i da još ove godine otvorimo nova poglavlja. Vreme je da se krene napred, sa ekonomskim planom treba da se krene dalje. Zato smo i to sve izneli pred Srbijom", rekao je evropski komesar.


Tagovi: EUOliver VarheljiRegion i svetAleksandar VučićSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije