17:58, 18.03.2020Izvor: Tanjug / B92

Vučić i Merkel završili video-sastanak: Brz nastavak dijalogaPredsednik Srbije Aleksanadar Vučić i kancelarka Nemačke Angela Merkel zalažu se za brz nastavak dijaloga u cilju sveobuhvatnog dogovora o punoj normalizaciji odnosa BG i PR.

vucic-i-merkel-zavrsili-video-sastanak-brz-nastavak-dijaloga

Foto: Tanjug

Ovo je navedeno u zajedničkom saopštenju nakon video konferencije Vučića i Merkel.

Merkel pozdravlja spremnost predsednika Srbije za početak dijaloga o trgovini i necarinskim barijerama između, kako je rekla, Srbije i Kosova uz posredovanje EU.

Takođe, pozdravlja spremnost Srbije za sprovođenje Briselskog sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnom linijom, čiji će prvi korak biti puštanje u rad stanice Merdare, pri čemu je Vučić insistirao na punom poštovanju i sprovođenju svih odredaba Briselskog sporazuma.

Predsednik Srbije i nemačka kancelarka zalažu se za brzi nastavak dijaloga u cilju sveobuhvatnog dogovora o punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

"Zahvalan sam na Nemačkoj i Vašoj ličnoj pažnji i brizi za Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana", istakao je Vučić.

On je rekao da će preduzeti sve neophodne korake u cilju uspešnog nastavka dijaloga i izbegavanja koraka koji bi unazadili odnose Beograda i Prištine, kako bi se ostvarila konstruktivna i otvorena atmosfera za pregovore.

Zvaničnici su razmenili mišljenja o bliskim bilateralnim i ekonomskim vezama, procesu pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji i pratećim reformama, kao i o situaciji u regionu.

Tokom razgovora, Vučić i Merkel detaljno su razmatrali i izazove u suzbijanju zarazne bolesti Covid-19.

Ranije je bilo predviđeno da predsednik Srbije u nedelju i ponedeljak poseti Berlin, ali su on i Merkel zajednički odlučili da razgovaraju putem video linka.


Tagovi: DijalogPrištinaBeograd

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije