20:00, 15.10.2020Izvor: RTS

Vučić: Insistirao sam na punoj primeni Briselskog sporazuma; Lajčak: Dogovoreno mora biti ispunjenoPredsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, da je Beograd spreman za nastavak dijaloga kad god bude zakazan u Briselu. Lajčak napominje da sve što je dogovoreno u Briselu mora biti ispunjeno.

vucic-insistirao-sam-na-punoj-primeni-briselskog-sporazuma-lajcak-dogovoreno-mora-biti-ispunjeno

Foto: RTS

Aleksandar Vučić je na konferenciji u vili "Mir", gde se sastao sa Miroslavom Lajčakom, rekao da je razgovor bio dobar, racionalan i ozbiljan o budućnosti Beograda i Prištine.

"Analizirali smo sve postignuto i ono što je važno to je da smo dogovorili nastavak dijaloga i punu posvećenost Republike Srbije nastavku tog procesa i želji da se dođe do kompromisnog rešenja u cilju stvaranja boljih odnosa između Srba i Albanaca i normalizacije odnosa, kroz odluke UN i EU, Beograda i Prištine", naveo je predsednik Srbije.

Rekao je da je tokom razgovora insistirao na punoj implementaciji Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

"To je uslov bez kog ne može biti uspešno nastavljen dijalog", navodi Vučić.

Srpski predsednik navodi da je tokom sastanka izražena zajednička ocena, dobra i zadovoljavajuća, o ekonomskim kretanjima. Dodaje da je to jedna od najvažnijih stvari u odnosima Beograda i Prištine.

Ukazuje da evropska budućnost nije floskula koja se usput izgovara, već je važna i zbog više investicija, vrednosti za koje se Srbija bori i zalaže.

"Važna je i zbog toga što će pozicija Srbije u svetu biti snažnija što smo bliži punopravnom članstvu u EU, a taj put je značajno određen time koliki ćemo napredak napraviti u odnosima sa Prištinom", naglašava predsednik Srbije.

Dodao je da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom, kad god ih Lajčak zakaže, dodajući da ćemo u Brisel ići i na najvišem i na tehničkom nivou.

"Kakve god razgovore da imamo, ma koliko teške i kompolikovane, nekad i loše, bolje da imamo dijalog, razgovore, nego da ne razgovaramo, jer kad ne razgovaramo uvek može da dođe do incidenata, ugrožavanja života ljudi", napomenuo je Vučić.

Lajčak: Dogovoreno mora da se ispuni 

Miroslav Lajčak je istakao da sve što je dogovoreno u Briselu mora da se ispuni. Specijalni izaslanik kaže da je sve u vezi sa Zajednicom srpskih opština već dogovoreno i potpisano i da treba da se ostvari, a da je sledeći korak da se pregovara o statusu te zajednice.

Podsetio je da je prošlo četiri meseca od njegove prethodne posete Beogradu.

"EU vodi ili ispunjava ulogu fasilitatora, na osnovu Rezolucije Generalne skupštine UN, i naš cilj je normalizacija odnosa, treba da se dogovore dve strane", kaže Lajčak.

Prema njegovim rečima, normalizacija je u interesu svakog građanina i EU je tu da pomogne. "Ne možemo da želimo normalizaciju više od Srbije i Kosova", rekao je on.

Jedan cilj je normalizacija a drugi je evropska perspektiva, da se Srbija približi članstvu EU, kaže Lajčak.

"Zadnja četiri meseca napravili smo dobar pomak, dogovorili smo se oko nekih pitanja, zatim su tu finansijska potraživanja i ZSO", istakao je specijalni izaslanik EU.

"Ključno pitanje ili princip celog ovog procesa je da ne treba na kraju da postoji nijedno otvoreno ili nerešeno pitanje. Bavimo se pitanjima koja nisu bila do sada u pregovorima i onima koja su bila, ali nisu ispunjena", istakao je on.

"To su teška pitanja koja izazivaju emocije i ključ je da sve što bude dogovoreno mora da se ispuni", podvlači Lajčak.

"Bio sam u Prištini dva dana - proces dijaloga se nastavlja, i verujem da je to u interesu građana Srbije i Kosova, kao i celog regiona", kaže Lajčak. 

Odgovarajući na pitanja novinara, specijalni izaslanik EU rekao je da je uvek protiv stavljanja rokova kako se ne bi postao njihov rob.

"Mi smo tu da pomognemo da proces ide toliko brzo koliko su strane spremne da idu. Ne treba da odugovlačimo a nema logike da ga veštački ubrzavamo. Taj proces je vezan za evropsku perspektivu. Srbija je u situaciji da ima otvoreno 18 poglavlja, u visokoj fazi je EU integracija i ubeđen sam da će uspeh dijaloga značiti puno u fazi integracija", naglašava Lajčak. 


Tagovi: DijalogEUSporazum BG - PRMiroslav LajčakAleksandar VučićZSO

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije