Hovenijer: Očekujem da Kurti u Briselu prihvati predlog EU koji će doprineti rešavanju krize na severu

Američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, izrazio je nadu da će kosovski premijer Aljbin Kurti danas u Briselu prihvatiti predlog Evropske unije koji ima za cilj rešavanje krize na severu.
Image
Foto: tr.usembassy.gov

To je, prema Hovenijerovim rečima, pravi način da se smanje tenzije.

„Teško je reći šta očekujemo. Nadamo se da ćemo pronaći rešenje i krenuti napred. Evropska unija je bila jasna, a Sjedinjene Američke Države su podržale predlog koji se sastoji od tri tačke, kako bi se došlo do deeskalacije na severu i prevremenih izbora uz učešće Srba, ali i nastavilo sa punom primenom sporazuma sa obe strane. Nadamo se da ćemo se izvući iz ove situacije“, rekao je Hovenijer za RTV21.

Američki ambasador je naglasio da su “svi zapadni saveznici Kosova” podržali predlog EU, te da očekuju da će ga Kurti prihvatiti i sprovesti.

„On je demokratski izabran premijer i ima odgovornost. Sjedinjene Države, Evropska unija, Velika Britanija i NATO preneli su Kurtiju očekivanja u vezi toga kako on treba da upravlja situacijom na severu Kosova“, kazao je Hovenijer.

Kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić odvojeno će se sastati danas u Briselu sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.