14:46, 11.10.2019Izvor: Beta, Tanjug, RTS

Vučić: Niko nam ne nudi podelu Kosova, ne treba lagati narodPredsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da "u vezi s Kosovom nam niko ništa ne nudi, nema ponude o podeli Kosova, niko neće da nam da ništa, i oko 100 zemalja koje su priznale Kosovo neće od toga odustati i hoće da vide Srbiju bez Kosova".

vucic-niko-nam-ne-nudi-podelu-kosova-ne-treba-lagati-narod

Tanjug

Vučić je u Kovinu gde je prisustvovao otvaranju vetro-parka, naglasio da "treba razumeti težinu pozicije Srbije" i da "ne treba lagati narod" da je "naša pozicija lakša" nego što jeste.

Na pitanje novinara da li je od izaslanika predsednika SAD dobio uveravanja da će biti ukinute takse i da li će od Srbije biti traženo nešto za uzvrat, te da li je bilo reči o podeli, predsednik Srbije je odgovorio – da nam niko ne nudi ništa po pitanju Kosova i Metohije.

"Niko nam ne nudi podelu, niko nam ne nudi ništa. Neće da nam daju ništa", rekao je Vučić.

Dodao je i da one zemlje koje su priznale Kosovo žele da vide Srbiju bez Kosova.

"To u mašti nečijoj mi imamo nešto i treba nešto da dobijemo, ali ništa niko neće da nam nudi, to da imate u vidu", rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da mu sedam godina niko ništa ne nudi kad je reč o kosovskom pitanju i istakao da ni SAD, koja je priznala nezavisnost Kosova, neće da promeni svoj stav.

Predsednik Srbije nije hteo da iznosi detalje razgovora sa Ričardom Grenelom, ali je istakao da su bili ozbiljni, otvoreni i odgovorni.

Vučić je rekao da mu treba vreme da promisli o razgovoru sa Grenelom, specijalnim izaslanikom predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine i da vidi šta nam je dalje činiti.

Dodaje da će tek nakon toga izaći u javnost.

"Razgovor je bio ozbiljan, otvoren i odgovoran i to je sve što mogu da kažem", odgovorio je Vučić novinarima u dva navrata.

"Za raziku od drugih političara, nisam tako velike pameti da bih mogao da pričam velike priče, volim da prođe određeno vreme i da sam razmislim, da vidim šta nam je činiti po određenim pitanjima i tek onda da izađem u javnost", rekao je Vučić, koji se juče u Beogradu sastao sa Grenelom.

Rekao je da "svi uporno ponavljaju da je on izdajnik" i da je "doveden (na vlast) da nešto potpiše" u vezi s Kosovom.

"Svi kažu da sam obećao da ću da potpišem, a šta da potpišem ništa," rekao je Vučić.

Pozvao je "gradjane da ga smene" i da, "ako misle da je bolje", dovedu nekog drugog "ko će psovati majku svakome državniku iz zemlje koja je priznala Kosovo".

Vučić je rekao da "niko neće" kompromis koji on nudi, a i da je kompromis odbacio i pobednik kosovskih izbora Aljbin Kurti.

Ocenio je da Kurti "još snažnije nastavlja politiku" odlazećeg premijera Ramuša Haradinaja što za kosovske Srbe "nije dobra poruka".

Rekao je da se politika Prištine svodi na to da Srbiju i Srbe koji sarađuju s Beogradom izbace iz institucija.

Odgovarajući na pitanja o izjavama iz Prištine da ne žele ministra iz Srpske liste, Vučić je rekao da po zakonima Kosova u vladu ne može ministar s liste koja nema makar jednog poslanika, ali da će Kurti "Radu Trajković, za koju niko nije glasao, da uvede Vladu Kosova".

Dodaje da je spreman da razgovara sa svakim predstavnikom Prištine.

"Da vodimo tim koji će da razgovara sa njim, te poručio da se nismo uplašili da će nešto naročito da preduzmu... Kao što nisu dizgine u našim rukama, u njihovim su još manje. To govori koliko neodgovornost može da bude raširena u politici i koliko ne rauzmete svoju poziciju", rekao je predsednik.

Upitan za izjavu Kurtija koji je najavio ukidanje taksi samo za BiH i da li očekuje reakciju međunarodne zajednice povodom toga, Vučić je odgovorio da je svakako teško za Beograd ako se ne ukinu takse prema centralnoj Srbiji, ali da ćemo se snalaziti i snabdevati naše ljude na KiM.

"Da li je bolje za Srbiju ili nije? Nisam siguran. Neodgovornost je nešto što je imanentno njihovim političarima, oštrije reči ne bih koristio", rekao je predsednik.


Tagovi: Aleksandar VučićAljbin KurtiRičard Grenel

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije