18:46, 30.10.2020Izvor: Tanjug, RTS

Vučić: Otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe "malom Šengenu"Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je večeras, nakon učešća na onlajn konferenciji o "malom Šengenu", da i dalje ostaje otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe toj inicijativi.

vucic-otvoren-poziv-za-pristinu-podgoricu-i-sarajevo-da-se-prikljuce-malom-sengenu

Foto: Predsedništvo Srbije

"Mi Prištinu očekujemo već na nekom od sledećih sastanaka, u skladu sa vašingtonskom inicijativom. Govorio sam i o tome na konferenciji i očekujemo da se Avdulah Hoti priključi već na sledećem samitu i susretu, a onda očekujemo i Sarajevo i Podgoricu", rekao je Vučić.

Kaže da je dogovoreno i formiranje stalnog sekretarijata inicijative, što je, ističe, veoma važna odluka, pošto će tako uvek biti formalizovane sve odluke.

"Suština svega je da olakšamo život svima. Mi smo svi zajedno veoma mali, ali svi zajedno smo manje mali nego kada smo sami. To je velika i važna ideja i od toga Srbija ima ogromne koristi", naveo je Vučić.

Ističe da je prošlo vreme kada nismo razumeli svetske procese i kada je svet išao mimo nas, kao i kada nismo razumeli šta znači snažna ekonomija.

"Od 10. novembra bez pi-si-ar testa između Srbije, Albanije i Severne Makedonije"

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, preneo je da je na video-sastanku o "malom Šengenu" sa premijerima Albanije Edijem Ramom i Severne Makedonije Zoranom Zaevim doneto nekoliko važnih odluka koje će se primenjivati od 10. novembra. Ono što je sigurno, od tada će građani tri zemlje moći iz jedne u drugu državu da putuju bez pi-si-ar testa. Napomenuo je da je dogovoreno da se do 10. novembra završi sve u vezi sa mogućnošću putovanja samo sa ličnom kartom između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Aleksandar Vučić je rekao da su imali dug sastanak sa Ramom i Zaevim i da misli da je bilo važno što su doneli nekoliko bitnih odluka, koje će se primenjivati najkasnije od 10. novembra.

"Do tada moći će sigurno bez pi-si-ar testa da se ide Albaniju i Severnu Makedoniju, ili odatle u Srbiju", rekao je Vučić.

Dodao je da će ministri zdravlja formulisati dogovore narednih dana o tome kako jedni drugima da pomognemo, da mi možemo da primimo pacijente iz Skoplja i Tirane, da oni mogu da prime naše ljude koji se nađu na njihovim teritorijama, kako da se regulišu troškovi.

"Da vidimo kako da jedni drugima pomognemo oko vakcina, da se negde pojavimo zajedno u nabavci vakcina", rekao je Vučić i dodao da je to bila samo jedna tačka sastanka, koja se tiče kovida-19.

Vučić je rekao je da je na konferenciji o "malom Šengenu" postignut dogovor o tri tačke - radnim dozvolama, međusobnoj pomoći u slučaju elementarnih nepogoda i bržem carinskom radu.

"Postignut je potpuni dogovor o radnim dozvolama, pomoći u elementarnim nepogodama, kao i o bržem carinskom radu, kako bi kamioni i građani što kraće čekali na granicama", objasnio je Vučić.

Mogućnost putovanja samo sa ličnom kartom 

Istakao je da je dogovoreno da se do 10. novembra završi sve u vezi sa mogućnošću putovanja samo sa ličnom kartom između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Najavio je da će se nastojati da do 10. novembra budu završene sve tehnikalije, pa će automobilom otputovati do granice sa Severnom Makedonijom, zatim i do Albanije, kako bi na ličnom primeru pokazao i uverio se da je moguće putovati u te zemlje samo uz ličnu kartu.

Naveo je da sa Albanijom još nismo imali takvu mogućnost, iako su vođeni razgovori o tome, te da predstoji razmena nota.

Preneo je da se razgovaralo i o tome kako da zajednički snažimo zajedničku političku poziciju, pred svaki samit, poput onog koji će, u okviru Berlinskog procesa, 10. novembra biti održan u Sofiji.

"Da napravimo politički dogovor da jedni druge podržavamo pri izboru u međunarodna tela ili kada imamo interes za nekog drugog da glasamo zajedno. I to bi trebalo još bolje da funkcioniše u budućnosti", rekao je Vučić.

Preneo je da je razgovarano i o investicijama, i pokušaju da se zajednički predstave projekti, kako bi se dobio najveći deo novca od osam plus jedne milijardi evra od EU.

Razgovaralo se, dodao je, i o konkretnim projektima, kao što je Biznis savet, u kojem bi bile po tri najmoćnije firme iz svih pet plus jedan teritorija, koje će na najbolji mogući način sagledavati interese biznisa.


Tagovi: AlbanijaCrna GoraSeverna MakedonijaMali "Šengen"BiHKosovoSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije