14:12, 05.01.2019Izvor: RTS, B92

Vučić: Prvo ukidanje taksi, pa dijalogNema dijaloga dok Priština ne ukine takse, ponovio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom najava pojedinih evropskih zvaničnika da će dijalog biti nastavljen i bez ukidanja taksi.

vucic-prvo-ukidanje-taksi-pa-dijalog

Tanjug/ Zoran Žestić

"Da damo 20 metara prednosti, a da trčimo na sto metara, to nećemo", rekao je Vučić na pitanje novinara.

Objasnio je da ne vidi kako je moguće razgovarati o nečemu što je od istorijskog značaja, kao što je kosovsko pitanje, a u okolnostima u kojima su prekršene sve norme međunarodnog prava, građanske slobode, protok robe i usluga - što je Priština učinila uvođenjem taksi.

Vučić je ukazao na to da bi evropski zvaničnici mogli da ‘obave svoj deo posla’.

"Neka nateraju Prištinu da ukine takse. Kada to urade, mi smo za dijalog spremni", istakao je Vučić.

"Da li su čisti oni koji misle da Srbija stoji iza toga?"

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić je upitao i “da li su čisti“ oni koji misle da država Srbija stoji iza ubistva Olivera Ivanovića.

On je pitao i “da li se razume da Albanci sve vreme pokušavaju da optuže srpsku državu za ubistvo Ivanovića”.

Sve to je rekao u Zvečanskoj u obraćanju medijima, a na pitanje kako komentariše navode kosovskih medija da je grupa povezana sa Voždovačkim klanom, angažovana od strane srpske tajne službe, odgovorna za ubistvo lidera GI SDP. 

“Posle izjave u kojoj sam rekao da smo na korak, dva da možda saopštimo čak i ime ubice, zavladala je nervoza u Prištini. Znaju da se za razliku od njih ne igram, ne izmišljam prazne priče. Sačekaću da naše službe i nadležni organi podnesu izveštaj našoj javnosti naredne nedelje, a onda ću i sam da se uključim u komentarisanje činjenica”, naveo je Vučić. 

I nastavio… 

“Pustili su balon ne bi li pokušali da zataškaju. Uskoro ćete čuti zašto to rade”, naveo je Vučić. 

Komentarisanje slučaja je nastavio i podsećanjem na primedbe da je protiv Ivanovića, uoči smrti i izbora na KiM, vođenja kampanja. 

“Kažu vođena kampanja… Neko mene da ubije i treba da budu krivi svi što vode kampanju…”, rekao je Vučić.

O poseti Vilanda Jašarijevom grobu

Predsednik je rekao i da ne čudi poseta potpredsednika Evropskog parlamenta i člana CDU Angele Merkel, Rajnera Vilanda, grobu osnivača OVK Adema Jašarija u Prekazu, osim što, ističe, nije lepo govoriti o prijateljstvu sa Srbijom, a praviti takve gestove.

Kako je dodao, neće i ne može da vređa Vilanda, niti bilo koga, ali su slični gestovi nama za nauk da vidimo kako nas doživljavaju Nemci, Amerikanci, Francuzi, Englezi, Italijani... i svi koji su priznali Kosovo.

Podsetio je na poznat stav zvanične Nemačke, od kojeg oni, kaže, neće odustati, jer su pomagali te snage 1998. i 1999. godine.

"Ali, šta da radite. Oni su velika sila, mi smo mala zemlja i ostaje nam da čuvamo ponos i dostojanstvo i kažemo da nismo oduševljeni", rekao je Vučić.
 


Tagovi: Aleksandar VučićOliver IvanovićDijalogTaksa

Povezane vesti