09:45, 12.02.2020Izvor: RTS

Vučić: Učešće na konferenciji u Minhenu značajno za SrbijuPredsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je poseta Minhenu, gde će u četvrtak i petak učestvovati na bezbednosnoj konferenciji, od velikog značaja za Srbiju, jer će moći bolje da se proceni šta su "dalji koraci prištinske vlade, šta su koraci Nemaca, Amerikanaca i svih ostalih u međunarodnoj zajednici". Sa Merkelovom ću se videti u martu, dogovorili smo tačan datum, ali još ne mogu da ga saopštim, kaže Vučić.

vucic-ucesce-na-konferenciji-u-minhenu-znacajno-za-srbiju

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić je u intervjuu za Sputnjik rekao da ga tokom Minhenske bezbednosne konferencije očekuje susret sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom, a da će verovatno biti prisutan i kosovski premijer Aljbin Kurti, "pa ćemo videti kakva će atmosfera biti i kako će to izgledati".

Upitan šta očekuje od Grenela ovog puta, Vučić je rekao da je on čovek velike energije, izuzetnog entuzijazma i ambicije.

"Ako mislite da treba da se žalim kakav mi je posao, što mi ponekad dođe da uradim, uvek se ugrizem za jezik i kažem: Sam si to tražio i tražio si da te ljudi biraju.

"Šta će biti na tapetu, videćemo, verovatno će na tom zajedničkom panelu u Minhenu na kom prisustvujem ja, biti prisutan i Kurti, pa ćemo videti kakva će atmosfera biti i kako će to izgledati", rekao je Vučić.

On je dodao da ne misli da će biti dostupno za javnost, "ali sam ću, čini mi se, bolje moći da ocenim u kom smeru mogu dalje da teku razgovori".

"Zato je taj boravak u Minhenu od velikog značaja za nas, jer ćemo bolje moći da procenimo šta su dalji koraci prištinske vlade, šta su koraci Nemaca, Amerikanaca i svih ostalih u međunarodnoj zajednici", rekao je Vuičić.

"Ne mogu da saopštim tačan datum sastanka sa Merkelovom" 

Vučić je najavio i da će se s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel videti u martu, da će 16. februara otputovati u Brisel, dok 17. februrara dolazi ruski ministar odbrane Sergej Šojgu koji , kako je naveo, donosi nešto Srbiji.

"S Merkelovom ću se videti u martu, dogovorili smo tačan datum, ali još ne mogu da ga saopštim. Sad idem na Minhensku bezbednosnu konferenciju, u četvrtak i petak. Očekuje me prvo susret s Grenelom, potpisivanje sporazuma oko voznog saobraćaja, ako to uspemo da dogovorimo do kraja. To bismo išli preko Merdara, Kuršumlija-Merdare-Priština, što je mnogo važno za naš narod koji živi u Gračanici i na čitavom Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

 


Tagovi: NemačkaRičard Grenel

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije