19:54, 22.09.2020Izvor: Reuters, Radio Slobodna Evropa

Vučić za Reuters: Sporazumi važni za očuvanje mira, nismo smo blizu političkog rešenjaPredsednik Srbije Aleksandar Vučić umanjio je nade da bi sporazum o ekonomskoj saradnji sa Kosovom uz posredstvo Sjedinjenih Država mogao uskoro dovesti do političkog sporazuma, javlja agencija Reuters.

vucic-za-reuters-sporazumi-vazni-za-ocuvanje-mira-ne-kazem-da-smo-blizu-politickog-resenja

REUTERS/Marko Djurica

Srbija i Kosovo su početkom septembra u Vašingtonu uz prisustvo američkog predsednika Donalda Trampa potpisali sporazume o ekonomskoj normalizaciji.

U razgovoru za Reuters Vučić je sporazume opisao kao veliki korak u pravom smeru, ali još uvek daleko od političke normalizacije.

“Mislim da su takvi sporazumi veoma važni za očuvanje mira i da jednom zauvek svi rešimo naše probleme kako bismo imali jasnu budućnost za našu decu”, rekao je Vučić za Reuters.

“Ne kažem da smo blizu političkog rešenja”, rekao je Vučić, iako je, kako navodi Reuters, ekonomsku saradnju opisao ka “ključnu” za bilo kakve buduće političke dogovore.

U intervjuu Vučić je opisao budućnost Srbije kao balansiranje kada su u pitanju istok i zapad, čak i ako bi to značilo povremenu ljutnju sa obe strane.

“Ako živite u maloj zemlji koja je geografski na raskršću, onda bi vaša politika trebala biti održavanje stabilnosti i mira, bilo tako što se ne svađate ni s kim, što je nemoguće, bilo da se svađate sa svima jednako”, rekao je Vučić za Reuters.

“Srbija je na svom evropskom putu, ali Srbija mora živeti i imati prijatelje u SAD-u ali isto da ima prijatelje kojih se ne stidi u Moskvi i Pekingu”, dodao je.


Tagovi: SADAleksandar VučićKosovoSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije