12:02, 27.10.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Za dva meseca 1.450 kazni na severu Kosova zbog nepoštovanja meraKosovska policija je od početka avgusta do kraja septembra ove godine, izrekla oko 1.450 novčanih kazni građanima četiri opštine na severu Kosova zbog nepoštovanja propisanih mera u borbi protiv Covid-19, izjavio je za Radio Kontakt Plus, zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti.

za-dva-meseca-1450-novcanih-kazni-na-severu-kosova-zbog-nepostovanja-epidemioloskih-mera

Radio Kontakt Plus

Od tog broja, u severnom delu Mitrovice izrečeno je 568 kazni, u Zvečanu 277, u Zubinom Potoku 127 i u Leposaviću 101. 

Takođe, za nepostupanje po propisanim epidemiološkim pravilima, Regionalna saobraćajna jedinica policije izrekla je 376 novčanih kazni. 

„U najvećem broju, novčane kazne su izrečene zbog nenošenja zaštitnih maski“, precizirao je Hoti.

Ukoliko su u vozilu dva ili više lica, zaštitna maska je obavezna, dodao je.

Od stupanja na snagu Zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovid-19, policija je, kao sprovodilac tog zakona, u obavezi da izriče kazne na licu mesta za sva ona fizička i pravna lica koja ne poštuju propisane mere.

Prema tom Zakonu, kazne za fizička lica su od 35 do 500 evra, a za pravna do 2.000 evra.

„Kazne do 500 evra policija izriče za fizička lica koja organizuju zabranjene aktivnosti koje su u suprotnosti sa propisanim pravilima i odlukama vlade za zaštitu od pandemije, dok za pravna lica koja organizuju zabranjene aktivnosti koje su u suprotnosti sa odlukom nadležnih organa, predviđena kazna je do 2.000 evra, koju izriče sud za prekršaje“, pojašnjava Hoti.

Prema njegovoj oceni, građani se u značajnom broju pridržavaju propisanih epidemioloških mera, ali ipak naglašava da se te mera moraju maksimalno i striktno poštovati kako bismo se svi zaštitili.


Tagovi: Sever KosovaKorona virusKosovska policijaMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije