14:06, 30.10.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Za osam meseci na severu Kosova 55 saobraćajnih nezgoda, najviše u LeposavićuNa severu Kosova je za osam meseci evidentirano 55 saobraćajnih nezgoda, na sreću bez žrtava, već sa telesnim povredama i materijalnom štetom, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, major Besim Hoti.

za-osam-meseci-na-severu-kosova-55-saobracajnih-nezgoda-najvise-u-leposavicu

Radio Kontakt Plus

U periodu od 1. marta do 25. oktobra ove godine, 21 saobraćajna nezgoda dogodila se u Leposaviću, u severnom delu Mitrovice 19, Zvečanu 9 i u Zubinom Potoku 6.

U ovom periodu, na sreću, nije bilo saobraćajnih nesreća sa fatalnim ishodom, osim sa lakim ili delimično težim telesnim povredama, dok je jedan veći deo saobraćajnih nezgoda samo sa materijalnom štetom.

Prema Hotijevim rečima, najčešći uzročnici saobraćajnih nezgoda su nepažnja prilikom upravljanja vozilom i vožnja pod dejstvom alkohola.

„Pored nesigurne manipulacije vozilom i vožnje pod dejstvom alkohola, uzroci su i neprilagođena brzina uslovima i stanju puta, neodržavanje rastojanja između vozila, nepoštovanje saobraćajnih znakova, nepoštovanje prava prvenstva prolaza, ulaz, izlaz iz parkinga, nesigurno uključenje ili isključenje na put i sa puta.... tu se ubraja i starosni vek vozila i porast broja u odnosu na putnu infrastrukturu itd.“

A prema policijskoj statistici regiona Sever, izazivači saobraćajnih nezgoda su pretežno muškarci, starosti od 25 do 35 godina.

Prema Hotijevim rečima, Regionalna saobraćajna jedinica preduzela je konkretne korake u cilju očuvanja bezbednosti saobraćaja sprečavanjem drugih prekršaja i krivičnih dela koja su obuhvaćena različitim operativnim planovima. 

„Urađeni su operativni planovi sa konkretnim zadacima oko bezbednosti saobraćaja na određenim tačkama koji su dali dobre rezultate u sprečavanju saobraćajnih nesreća i drugih neregularnosti u saobraćaju“, tvrdi Hoti.

Ukazuje da je na putevima u regionu Mitrovice primetan nedostatak saobraćajne signalizacije, kako horizontalne, tako i vertikalne. 

„Postojeći saobraćajni znakovi vrlo često bivaju skinuti ili oštećeni od strane mnogobrojnih neodgovornih lica, i za njihovo ponovno vraćanje treba dosta vremena, što predstavlja problem za učesnike u saobraćaju.“

Veće angažovanje svih aktera, kao i edukacija novih vozača, neka su od potencijalnih rešenja za poboljšanje bezbednosti u saobraćaju.

„Angažovanjem svih relevantnih faktora zaduženih za putnu infrastrukturu, edukacijom novih vozača, radom na razvijanju svesti svih učesnika u saobraćaju (i pešaka), obnovom i izgradnjom novih puteva, uz angažovanje policije u povećanju nivoa bezbednosti, mislim da ćemo imati bolju situaciju u drumskom saobraćaju“, poručuje Hoti. 


Tagovi: Saobraćajna nesrećaSever KosovaSaobraćajKosovska policija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije