12:14, 25.02.2020Izvor: RTV Kim

“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK, biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnju najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.

za-sest-meseci-ce-se-znati-ko-su-optuzeni

Foto: RTV Kim

To pokretanje postupka bi, po rečima Bekima Bljakaja direktora Fonda za humanitarno pravo u Prištini, trebalo da znači da će tužilac proslediti optužnice sudiji na potvrđivanje.

„Sudija to sada mora da potvrdi, da vidi da li ima dovoljno dokaza da se optuže ljudi koji su u tim optužnicama. Postoji rok od 6 meseci da sudija to uradi. Dakle, najkasnije za šest meseci sudija će potvrditi tu optužnicu, vratiti Tužilaštvu na dopunu ili će odbaciti optužnicu. Ne verujem da će to biti slučaj, niti da će to trajati šest meseci, ali svakako mi ćemo za šest meseci videti ko su optuženi“, kaže Bljakaj za RTV Kim.

Bljakaj kaže da je konačno usledio momenat na koji se čekalo nekoliko godina.

„Mi smo se nadali da će se ti procesi odvijati brže. Nekoliko godina ćekamo te optužnice, ali, naravno, taj proces istrage i pisanje optužnice je u nadležnosti Specijalizovanog tužilaštva. Ovime oni pokazuju da su očito radili ozbiljno i da su ozbiljno vršili istrage.“

Na pitanje da li su čekajući početak rada Specijalnog suda građani Kosova izgubili nadu da će ova institucija zadovoljiti pravdu žrtava, Bljakaj kaže:

„Podeljena su mišljenja oko zadovoljenja pravde. Na Kosovu većina vidi ovaj sud kao jednostran, ali verujem da su porodice žrtava polagale nadu u ovaj sud, naročito porodice nealbanskih žrtava, kao i porodice onih albanskih žrtava koje su bile deo političkog konflikta. Svejedno ostaje da vidimo, ali ja se plašim da ovaj sud neće zadovoljiti očekivanja svih žrtava, kao što to nisu ni drugi sudovi. Pošto je ad hok sud, on će jednoga dana završiti svoj mandat, a, nažalost, puno žrtava neće dočekati pravdu.“

Govoreći o slučaju Fatmira Bajšorija koji odbija da se odazove na poziv Specijalnog suda, Bljakaj kaže da će on zbog svoje odluke pretrpeti samo štetu.

„To znači da će on biti priveden ukoliko bude optužen. Ne može niko da pobegne od pravde na takav način da odbije da se pojavi pred sudom. On sebi može samo da pogorša situaciju“, zaključuje Bljakaj.

Podsetimo, juče je specijalizovani tužilac obavestio predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak.


Tagovi: Specijalni sudOVK

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije