22:10, 18.08.2019Izvor: Gazeta Express, Kosovo Online

Zakon o zdravstvenom osiguranju već 12 godina čeka na primenuZakon o zdravstvenom osiguranju, koji je Skupština Kosova usvojila još pre 12 godina, još uvek se ne sprovodi. Ministar zdravstva u ostavci Uran Ismailji nada se da će ovaj zakon početi da se primenjuje 2020. godine. Kako piše Gazeta Express, predstavnici Sindikata zdravstva su skeptični da će se tako nešto dogoditi u bliskoj budućnosti.

zakon-o-zdravstvenom-osiguranju-vec-12-godina-ceka-na-primenu

Foto: studiraj.eu

Zakon o zdravstvenom osiguranju i dalje ostaje glavna briga za kosovsko društvo, navodi list. Glavna krivica za nesprovođenje zakona je nespremnost političkih stranaka da poboljšaju život građana, izjavio je za Radio Kosova Bljerim Silja, predsednik Sindikalne Federacije kosovskog zdravstva.

"Dakle, u ovom slučaju politika je ta koja nosi sav teret neuspeha. Ako se tome doda i međunarodni faktor, od kojih ovdašnja politička elita često dobija neuspešne savete, jer se oni zasnivaju na praksi država iz kojih su došli, jasno je da mi kao društvo nismo uspeli da izgradimo zdravstveni sistem, a ceh ovog neuspeha plaćaju obični ljudi", kaže Silja.

Međutim, ministar zdravlja u ostavci, Uran Ismailji, rekao je za Radio Kosova da se radi na tome i da će do 2020. godine stanovnici Kosova imati zdravstveno osiguranje.

"Pri kraju smo izrade informativnog sistema zdravstvenog fonda. Dakle, na kraju smo ugovora. U toku je stvaranje usluga koje će se pružati elektronskim oblikom", rekao je Ismailji.

Prema rečima dr Silje, u toku jedne godine milioni evra potroše se van Kosova za zdravstvene usluge ljudi koji traže lečenje u inostranstvu.


Tagovi: Kosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije