16:06, 28.04.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Zapaljena kuća Srbina u Cernici kod GnjilanaU selu Cernica, u Opštini Gnjilane, jutros je zapaljena kuća Svetozara Cvetkovića. Oštre osude stižu iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju i kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak, u kojima se traži, hitna reakcija nadležnih organa i preduzimanje odlučnih mera, kako bi se zaustavio talas nasilja i kaznili počinioci.

zapaljena-kuca-srbina-u-cernici-kod-gnjilana

Foto: MZZP

Kancelarija za KIM navodi da je ovo poslednji u nizu napada na srpsku imovinu, u poslednjih nekoliko dana na Kosovu, i traži od nadležnih organa da preduzmu najodlučnije mere, kako bi zaustavili ovaj talas nasilja i kaznili počinioce.

“U poslednjim nedeljama bilo je mnogo pozitivnih primera srpsko-albanske saradnje u borbi protiv zajedničkog neprijatelja koronavirusa, i ne sme se dopustiti da nečoveštvo, koje stoji iza ovog i svih prethodnih napada na srpsku imovinu, postane nešto po čemu ćemo pamtiti ove teške dane”, navedeno je dalje u saopštenju.

Dodaje se da je neophodno da se uzroci nestabilnosti što pre otklone, jer je “činjenica da ekstremizam na Kosovu i Metohiji cveta u vreme političke nestabilnosti”.

Foto: MZZP

Ministar za zajednice i povratak u tehničkoj kosovskoj vladi Dalibor Jevtić, u saopštenju dostavljenom Kontakt Plus radiju ističe, da nevećinske zajednice zaslužuju jednake šanse i zaštitu, pogotovo u momentima kada je evidentan rastući trend nasilja nad njihovom imovinom. 

“Svi dosadašnji napori da omogućimo bolju budućnost svima, u momentu bivaju obesmišljeni, nakon saznanja da se pripadnicima nevećinskih zajednica na Kosovu pale kuće, skrnave groblja, neometano krade imovina”, izjavio je Jevtić. 

On upozorava da se zadnjih dana i nedelja dešavaju sinhronizovani napadi nad imovinom Srba i da veoma zabrinjava inferiornost institicija i albanske intelektualne elite na Kosovu.  

”Novake kod Prizrena, Babin Most kod Obilića, Crkolez kod Istoka, Orahovac, a danas i Cernica kod Gnjilana našla se na meti ekstremista. Nasilje nad imovinom Srba i ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu mora prestati odmah”, izjavio je Jevtić. 

Ministar je podsetio da nisu zaboravljena stradanja nedužnih civila u Cernici, kada je 2000. godine tokom napada na seosku prodavnicu poginulo troje Srba, među kojima i četvorogodišnji Miloš Petrović, kao ni napadi 2003. godine kada je ranjeno četvoro Srba, od kojih je jedan od zadobijenih povreda preminuo.

Jevtić je istakao da novo paljenje kuće predstavlja opomenu za sve, da je krajnje vreme da se svi okrenemo budućnosti i na sasvim suprotan način od ovog današnjeg gradimo međusobno poverenje i suživot na Kosovu.
 


Tagovi: PožarGnjilaneSrbi

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije