13:52, 12.02.2019Izvor: RTK, Zeri

Zastave o poreklu proizvoda zastupljene u 30% prodavnicaAdministrativno uputstvo o postavljanju zastave zemlje porekla proizvoda primenjuje samo 30% prodavaca na Kosovu, rezultat je monitoringa koji je sprovelo Kosovsko udruženje privrednika.

zastave-o-poreklu-proizvoda-zastupljene-u-30-prodavnica-2

Foto: radio.com

Građani ističu, da se ne mogu pronaći zastave zemlje porekla proizvoda u svim marketima. U međuvremenu, kosovski ministar trgovine, Endrit Šalja, izjavio je da je cilj uputstva zaštita potrošača i da treba da se poštuje, u suprotnom će biti izrečene kazne.

„Videli smo zastave postavljene pored proizvoda, Koka kola je iz Srbije, a zastava Belgije je postavljena“.

 „Mnogo puta sam video domaće zastave, ali ne u svim marketima“, kažu građani Prištine.

Ministar trgovine i industrije, Endrit Šalja, koji je izdao Administrativno uputstvo o postavljanju zastave zemlje porekla proizvoda, izjavio je da nepostavljanje zastave treba da prijave sami građani tržišnim inspektorima koji su svakog dana na terenu.

„U svakoj tački ili trgovinskom društvu, gde inspekcija primeti da se ne poštuje Zakon o zaštiti potrošača, odnosno postavljanje zastava zemlje porekla, preduzeće se kaznene mere koje propisuje zakon“, rekao je on.

Povodom navoda da su u nekim marketima građani primetili druge zastave pored proizvoda iz Srbije, ministar Šalja kaže da nemaju proverene informacije o ovom pitanju, ali da je takva stvar kažnjiva.

„Kad god se suočite sa situacijom pokušaja obmane potrošača postavljanjem druge zastave pored drugog proizvoda, onda će inspekcija preduzeti kaznene mere“, dodao je Šalja.

Cilj ovog administrativnog uputstva, prema mišljenju predsedavajućeg Udruženja kosovskih preduzetnika, Agima Šahinija, je da zaštiti pravo potrošača na informisanje o poreklu proizvoda, ali sa druge strane i da olakša odabir potrošača kada vide poreklo robe. Ali ova odluka još uvek nije sprovedena u potpunosti.

„Mi kao Udruženje kosovskih preduzetnika nadgledamo sprovođenje ovog uputstva. Trenutno ovo uputstvo se sprovodi u oko 30% biznisa koji prodaju proizvode. Preduzetnici koji nisu postavili zastave – proizilazi da nisu obavešteni da ovo uputstvo treba da se sprovodi u svim prodajnim mestima“, rekao je on.

Šahini je rekao da je tražio od Ministarstva trgovine i industrije da u prva tri meseca ne bi trebalo da budu izrečene kazne već samo početna upozorenja. Proizvođači kažu da im je potrebno vreme kako bi postavili zastave i složili su se da će odluka biti u potpunosti primenjena aprila.


Tagovi: KosovoPrivredaTaksa

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije