18:42, 06.10.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Zatvorena birališta (VIDEO)Biračka mesta na severu Kosova zatvorena su večeras u 19h.

zatvorena-biralista

Radio Kontakt Plus

CIK: Na izborima glasalo 44 posto građana

Prema podacima o izlaznosti koje je objavila Centralna izborna komisija Kosova, na izborima je danas glasalo 44 odsto građana sa pravom glasa.

Kada je reč o opštinama, najveća izlaznost zabeležena je u Obiliću (60%), slede Zubin Potok (57%) i Priština (56%).

U Severnoj Mitrovici na glasanje je izašlo 45 odsto glasača, a u Južnoj Mitrovici 42.

Danas je na vanrednim parlamentarnim izborima pravo glasa imalo više od million i 900 hiljada birača, koji su biračko pravo mogli da ostvare na 2.547 biračkih mesta.

Inače, biračka mesta otvorena su jutros u 7 časova, a kako se očekuje preliminarne rezultate CIK bi mogao da objavi negde oko 21 čas.  

Predsednik Srpske liste Goran Rakić sa svojim saradnicima, koji je jutros glasao u biračkom centru u srednjoj Tehničkoj školi  "Mihailo Petrović - Alas", ocenio je ove izbore kao odlučujuće za budućnost srpskog naroda na prostoru KiM.

Rakić očekuje da SL osvoji svih 10 mandata u kosovskoj Skupštini. Pobeda SL, po njegovom mišljenju, značiće i kada je u pitanju dijalog Beograda  i Prištine.

“Svakako da izlaznost i osvajanje svih 10 mandata veoma važno i za budući dijalog Beograda i Prišitne i to će dati vetar u leđa Beogradu i našem predsedniku Aleksandru Vučiću da ima bolju pregovaračku poziciju, jer srpski narod veruje upravo državi Srbiji i svom predsedniku Aleksandru Vučiću” – rekao je Rakić.

On je ocenio da su u još težoj situaciji ljudi koji žive u neklavama južno od Ibra.

“Oni žive mnogo teže nego mi na severu, ali zavise od svoje držzave Srbije koja obezbeđuje oko 40 hiljada ličnih dohodaka upravo za te ljude. Ukoliko se desi da SL ne osvoji svih 10 mandata, može se desiti da dođe do masovnog proterivanja srpskog naroda koji živi južno od reke Ibar” – kazao je Rakić.

U biračkom centru u srednjoj tehničkoj školi “Mihailo Petrović Ala” jutros su glasali i predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, kao i poslanički kandidat iz Srpske liste Igor Simić.

Igor Simić se zahvalio svima koji su odlučili da danas iskoriste svoje biračko pravo.

“Apsolutno verujemo u sabornost , jedinstvo i slogu srpskog naroda i verujem ou pobedu SL  i to pobedu koja će značiti 10 od 10 mandata, jer je to jedini garant za ostanak i opstanak Srba na prostoru KiM” – rekao je Simić.

Verica Ćeranić, kandidatkinja za poslanicu u Skupštini Kosova, ispred Srpske liste, kaže da će se pobedom Srpske liste poboljšati položaj Srba na Kosovu.

"Naravno. Razmišljamo za naš narod, za opstanak i ostanak na ovim prostorima, jer bez institucija, (države Srbije ), ne možemo da razmišljamo da će narod nastaviti i moći da živi bez njih i dalje.”

Adrijana Hodžić, ministarka administracije lokalne samouprave u kosovskoj vladi, glasala je danas u biračkom centru u OŠ “Sv. Sava” u severnom delu Mitrovice.

Hodžić je istakla važnost parlamentarnih izbora jer se, kako je rekla, odluke donete na visokom nivou tiču lokala.

“Nadam se da je svima jasno da su i parlamentarni izbori jednako važni kao i lokalni izbori. Poruka koju želim da pošaljem građanima jeste da se na visokom nivou uvek donose odluke koje se tiču i standarda života na lokalu” – istakla je Hodžić. 

Biračke centre u severnom delu Mitrovice danas su obišli glavni posmatrač Izborne posmatračke misije EU (EOM), Viola von Kramon-Taubadel i šef Misije OEBS na Kosovu ambasador Jan Bratu.

"Demokratija na delu“, koalicija NVO koja prati izbore, najavila je da će konačne rezultate imati  već oko 22.30 časova.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije