09:06, 12.04.2021Izvor: RTS

Zečević: Kurtijev cilj je ujedinjenje sa AlbanijomNa Kosovu i Metohiji je prisutan agresivan albanski nacionalizam koji pokušava da etnički očisti KiM i da ga pripoji Albaniji, navodi za RTS Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije.

zecevic-kurtijev-cilj-je-ujedinjenje-sa-albanijom

RTS

Zečević je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da je krajnji cilj kosovskog premijera Aljbina Kurtija - ujedinjenje sa Albanijom.

"Aljbin Kurti je doveo novu garnituru političara koji govore ono što Albanci govore decenijama - njima je cilj da se ujedine sa Albanijom, njima nije krajnji cilj nezavisno Kosovo. Nezavisno Kosovo im je samo jedna etapa ka ujedinjenju sa Albanijom", navodi Zečević.

Dodaje da je na KiM prisutan agresivan albanski nacionalizam decenijama i da najnoviji napadi to potvrđuju.

"Oni su praktično očistili dobar deo Kosova i Metohije  i dalje nastavljaju sa tim. Pre nekoliko dana napali su dva mladića srpske nacionalnosti u severnom delu Kosovske Mitrovice. Zatim hoće da vode postupke i protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve - igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića zbog navodnih ratnih zločina", navodi Zečević. 

Objašnjava da je identitet i opstanak srpskog naroda vezan za Srpsku pravoslavnu crkvu i da su se iz tog razloga obrušili na sveštenike i svetinje.

"Oni shvataju da je praktično identitet srpskog naroda vezan za Srpsku pravoslavnu crkvu i uopšte opstanak srpskog naroda na nekom prostoru vezan je za SPC i onda su se obrušili na sveštenike i svetinje", ocenjuje Zečević.


Tagovi: SPCAlbanijaAljbin KurtiKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije