10:59, 14.01.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Kvinta poziva Prištinu da Srbima dozvoli da glasaju na KosovuAmbasadori zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) pozdravili su održavanje referenduma o ustavnim promenama u Srbiji i pozvali prištinske vlasti da dozvole Srbima na Kosovu da glasaju.

zemlje-kvinte-pozdravile-referendum-pozvale-pristinu-da-srbima-dozvoli-glasanje

Foto: epokaere.com

Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Evropska unija ocenjuju održavanje referenduma kao ključni korak u jačanju nezavisnosti pravosuđa, unapređenju transparentnosti i efikasnosti institucija vladavine prava u Srbiji, navodi se u zajedničkom saopštenju.

"Verujemo da su ove reforme korak napred ka usklađivanju Srbije sa standardima Evropske unije. Ohrabrujemo građane Srbije da učestvuju u referendumu", ističu članice Kvinte.

Ambasadori zemalja Kvinte izražavaju žaljenje zbog toga što, kako kažu, kosovska vlada nije dozvolila Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće glasača koji žive na Kosovu, na predstojećem referendumu, a u skladu s ranijom praksom.

"Pozivamo vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ustaljenom praksom. Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se suzdrže akcija i retorike koje dižu tenzije i da se konstruktivno uključe u dijalog posredstvom EU. Važno je da obe vlade postignu napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji otključava evropsku perspektivu i povećava regionalnu stabilnost", navodi se u saopštenju.

Referendum se organizuje 16. januara.
Tagovi: Vlada KosovaKvintaReferendum

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije