18:55, 20.05.2019Izvor: Radio Kontakt plus

Zemlje Kvinte protiv političkog zastrašivanja SrbaAmbasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država u Prištini, saopštile su da su sa pažnjom pratile vanredne izbore za predsednike četiri severne opštine, i da je izborni dan protekao u mirnoj atmosferi.

zemlje-kvinte-protiv-politickog-zastrasivanja-srba

Foto: Novosti

"Ipak, ambasade se prisećaju nalaza Izborne posmatračke misije Evropske unije (EOM) iz 2017. godine, koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja u mnogim područjima gde žive kosovski Srbi, posebno političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi", navodi se u saopštenju.

Ambasade u zajedničkom saopštenju ističu da su “ovi nedostaci, kao i zahtevi za ažuriranje biračkih spiskova i razjašnjavanje procedura, ostaju nerešeni i dovode do ograničene izborne konkurentnosti i ograničene političke participacije čime se pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu u tim područjima”.

Ambasade pozivaju sve relevantne aktere, uključujući institucije i političke partije iz celog spektra da hitno reše ove nedostatke sprovođenjem preporuka Izborne posmatračke misije Evropske unije.

“Ohrabrujemo građane i civilno društvo da pozovu na odgovornost političke partije na osnovu preuzetih obaveza iz zajedničke deklaracije u Skupštini Kosova u aprilu 2019. godine u cilju jačanja izbornog procesa. Takođe pozivamo one koji su izabrani da preuzmu svoje pozicije i obavežu se na zastupanje interesa svojih zajednica bez smetnji”, zaključuje se u saopštenju.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije