20:54, 08.08.2019Izvor: RTV KIM

„Zlatne ruke Kosovke devojke“: Štitimo naše bogatstvoManifestacija „Zlatne ruke Kosovke devojke“ otvorena je danas, na praznik posvećen Svetoj Petki, u Lapljem Selu.

zlatne-ruke-kosovke-devojke-stitimo-nase-bogatstvo

Sa manifestacije"Zlatne ruke Kosovke devojke" (Foto Kim)

Petnaest udruženja, kako sa Kosova, tako i iz centralne Srbije, Vojvodine, Severne Makedonije, izložilo je svoje rukotvorine na štandovima u Lapljem Selu gde je počela manifestacija „Zlatne ruke Kosovke devojke“.

Ovaj događaj koji ima za cilj očuvanje tradicije, već sedmi put organizuje Udruženje poslovnih žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela.

U dečjem parku u ovom selu koje danas proslavlja hramovnu slavu, izloženi su različiti radovi, od tradicionalnih košulja i haljina, pregača, kuhinjskih krpa i stoljnjaka, do narodne nošnje, ukrasnih predmeta, ikona i slika.

Žene, članice Avenije i ove godine su pripremile obilje hrane iz srpske, odnosno kosovske tradicionalne kuhinje.

Presrećne su, kažu, što su dočekale i ugostile svoje prijatelje iz raznih krajeva, uprkos trenutnoj političkoj situaciji na Kosovu.

„Dolazili su sa predubeđenjem da je ovde jako teško, strašno i pitali su se kako će oni da stignu ovde i kako će proći. Kada su došli,  doživeli su jedno izuzetno gostoprimstvo, kako mi to sa Kosova i Metohije umemo da pružimo, i oduševljeni su. Jako smo srećni što su oni došli i to je potvrda da oni žele da budu sa nama i u najtežim trenucima“, kazala je Gordana Đorić iz Udruženja „Avenija“.

Đorićeva se nada da će se manifestacija održati i da će biti više podrške od strane institucija kako bi se očuvala tradicija.

Manifestaciju, koju je finansijski podržala opština Gračanica, otvorio je predsednik  Srđan Popović. On je  za Udruženje „Avenija“ imao samo reči hvale.

„Vi na pravi način reprezentujete našu opštinu širom Srbije. Meni kao gradonačelniku opštine Gračanica uvek će biti prioritet negovanje tradicije, uvek ću pomagati ovakve aktivnosti, jer pre svega, mislim da je to dosta bitno za našu opštinu“, kazao je Popović. 

Zora Kovačević iz Udruženja aktivnih žena Nova Pazova je prvi put u Lapljem Selu. Kaže da njihovo udruženje koje postoji više od pedeset godina, pokušava da očuva tradiciju. 

„Ovo je čisto volontiranje, nema prodaje. Vrlo retko se nešto može prodati. Zainteresovani smo za različite manifestacije, međutim, nažalost, jako je malo mladih žena u aktivu, a trebalo bi da bude malo više zainteresovanih“.

Iz Severne Makedonije, iz Skoplja, po treći put je došla Gordana Mitrovska Beba, članica Udruženja žena umetnica rukotvorina. 

„Štitimo narodno bogtstvo, kulturu, tradiciju i naše korene. Ovoga puta smo sa našom novom kolekcijom, to je naš ručni rad, stari makedonski, koji je modifikovan na savremen način za mlade. Mi stare vezove koristimo kao mustre za savremenu odeću za mlade i starije. Svugde je isti osećaj za kupovinu, ko to voli i ko ima želju da ima u svom ormaru nešto tradicionalno, onda ne gleda cenu“, kaže gošća iz Skoplja. 

Na manifestaciji „Zlatne ruke Kosovke devojke“ učestvuju i kulturno umetnička društva, a posetioce će večernjim satima zabavljati estradna umetnica poreklom sa Kosova, Dragica Radosavljević Cakana.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije