17:25, 21.11.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Žrtvama nasilja neophodna zaštita institucija i podrška društva (FOTO)Nasilje predstavlja globalni fenomen i društveni problem, ženska prava jesu ljudska prava i nasilje nad ženama na Kosovu je i dalje privatna stvar i ne smatra se kao krivično delo, istaknuto je danas na diskusiji o rodnoj ravnopravnosti održanoj u Evropskoj kući u Severnoj Mitrovici.

zrtvama-nasilja-neophodna-zastita-institucija-i-podrska-drustva-foto

Radio Kontakt Plus

Natalija Apostolova, šefica kancelarije EU na Kosovu, kaže da kao društvo trebamo biti podrška žrtvama porodičnog i rodno zasnovanog nasilja.

“Svi trebamo biti svesni kakav problem predstavlja porodično nasilje. Moramo zaštiti žrtve, staviti im do znanja da u svemu tome nisu same, da mogu računati na institucije. Rodna ravnopravnost je zakonom zagarantovano pravo,“ - kazala je Apostolova.

Miodrag Milićević, Izvršni direktor NVO “Aktiv”, kaže da se godišnje na Kosovu registruje preko 1000 slučajeva nasilja u porodici, ali da je ta brojka ustvari mnogo veća. 

“Mi na godišnjem nivou na Kosovu imamo preko 1000 slučajeva rodno zasnovanog nasilja i to pričamo o statistički zabeleženim slučajevima, jer je zapravo reč o daleko većem broju. U 4 od 5 takvih slučajeva - žrtva je žena, a u 9 od 10 slučajeva - počinilac je muškarac. Trećina svih žena na severu Kosova je u jednom momentu pretrpela određeni oblik nasilja, bilo porodičnog ili rodno zasnovanog. Jedva 5% svih ispitanika sa severa Kosova ima poverenje u postojeće institucije i njihove napore da im se obezbedi podrška i adekvatna zaštita,” - kazao je Milićević.

Milićević dodaje da NVO i nadležne institucije nisu jedine koje trebaju da se uključe u ceo ovaj process, već to treba da učini kompletno društvo, što bi rezultiralo promenom kolektivne svesti kada je ova tema u pitanju.

Tijana Simić - La Valley, iz NVO “Žensko pravo”, kaže da je problem što veliki broj građana ne zna šta zapravo predstavlja pojam nasilja.

“Rodno zasnovano nasilje predstavlja globalni fenomen i društveni problem.  Ženska prava jesu ljudska prava i nasilje nad ženama na Kosovu je i dalje privatna stvar, a ne krivično delo. Problem je što veliki broj građana ne zna šta zapravo predstavlja pojam nasilja. Preko 50% žena je reklo da 1 šamar nije nasilje, već je nasilje kada se fizički kontakt ponavlja više puta,” - kazala je ona.

Adrijana Hodžić, odlazeća ministarka administracije lokalne samouprave u kosovskoj Vladi, kazala je da su kosovski zakoni veoma jasni i dobri kada je u pitanju ova oblast, ali da društvo ozbiljno ne shvata ovu tematiku.

“Ukoliko želimo da imamo, ne samo demokratsko, već zdravo društvo, žene treba da budu jednako zastupljene u svim segmentima društva i to je jedini i pravi put koji treba da podržavaju svi - centralne i lokalne vlasti, nevladin sector,” - kazala je Hodžić.

Projekat izgradnje Sigurne kuće u opštini Zubin Potok nalazi se u birokratskoj fazi, kazala je Hodžić I izrazila nadu da će ta institucija uskoro raditi u punom kapacitetu.

“Opštine će obezbediti ljudske resurse koji će tu raditi. Ostaćemo dosledni da Sigurna kuća bude podržana od strane lokalnih samouprava, ali i od strane ostalih relevantnih institucija koje su u obavezi da tretiraju žrtve nasilja - Centar za socijalni rad, Tužilaštvo, policija...” - dodaje Hodžić.

Današnjoj diskusiji u Evropskoj kući prisutvovali su i Bojd Mekehni (Boyd McKechnie) - viši savetnik za politička pitanja, Marija Berišaj Sulejmani (Maria Berishaj Sylejmani) - službenica za politička pitanja i Rejes Čarle (Reyes Charle) - savetnica za rodna pitanja.

Događaj je organizovala Evropska kuća u Mitrovici.Tagovi: MitrovicaNatalija Apostolova

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije