15:24, 21.10.2020Izvor: Glas Amerike

Zvaničnici SAD na Kosovu: Ekonomski dogovori ne zamenjuju političke razgovore u BriseluZamenik pomoćnika sekretara SAD za energetiku Metju Zais i izvršni direktor kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Džon Jovanović boravili su na Kosovu dva dana, a poseta je imala cilj sprovođenje sporazuma o ekonomskoj normalizaciji Kosova i Srbije potpisanog u Beloj kući 4. septembra.

zvanicnici-sad-na-kosovu-ekonomski-dogovori-ne-zamenjuju-politicke-razgovore-u-briselu

Foto: VOA

Jovanović i Zais su u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike rekli da primena tog sporazuma jeste prioritet američke administracije.

"Ovde smo iz dva razloga, jedan je da se započne studija izvodljivosti za jezero Gazivode, a drugi je da se radi sa Kosovom i susedima u regionu na tome kako stvoriti bolje veze na energetskom tržištu, bilo da je reč o električnoj energiji ili prirodnom gasu. Imamo strategiju za prirodni gas za Balkan", rekao je predstavnik američkog sekretarijata za energetiku, prenosi Glas Amerike na srpskom.

Zais je rekao da je njegova poseta povezana i sa prikupljanjem informacija i tehničkim procenama za jezero Gazivode.

Direktor kancelarije DFC u Beogradu Džon Jovanović kazao je da je optimista u vezi sa sporazumom o ekonomskoj normalizaciji Srbije i Kosova.

"Nadamo se da će ovo povećati mogućnosti za obe strane da izgrade poverenje kako bi zajedno radile na ekonomskoj normalizaciji i da ćemo imati priliku da ojačamo privatni sektor, kako bi međunarodni privatni kapital mogao da dođe ovde, da otvori više radnih mesta i ima dugoročni uticaj na obe ekonomije."

Jovanović je rekao da ekonomska saradnja sa susedima ne znači i ugrožavanje suvereniteta, političkog, etničkog ili verskog identiteta.

"Sporazumi o ekonomskoj normalizaciji nude velike mogućnosti, ali nisu zamena za političke razgovore u Briselu. I kao što je rekao sekretar Zais, naš osnovni cilj, jer je to u strateškom interesu SAD, je da te zemlje vidimo kao članice EU, da ojačamo prednosti demokratije, slobodnog tržišta", rekao je Jovanović.

Zvaničnik Sekretarijata za energetiku Metju Zais je rekao da ruske i kineske investicije u regionu smatra rizičnim i da je Zapadni Balkan važan za SAD, te da je američki cilj članstvo zemalja regiona u EU.

Ocenio je da je cilj Rusije da maksimizira zavisnost cele Evrope od gasa, a da SAD podržavaju otvoreno tržište za Balkan i Evropu, te da za energiju i prirodni gas postoje razni putevi isporuke.

Džon Jovanović je ocenio da region nije postao važan za SAD 4. septembra, kada je potpisan sporazum u Beloj kući, nego da je važan oduvek.


Tagovi: SADEkonomijaGazivodeKosovoSrbijaDFC

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije