18:55, 10.08.2019Izvor: Radio Kontakt plus

Zvaničnici uputili čestitke povodom Kurban-bajramaPripadnici islamske veroispovesti naredna četiri dana slave Kurban-bajram, jedan od dva najveća islamska praznika. Tim povodom, politički predstavnici su uputili čestitke vernicima koji proslavljaju ovaj praznik.

zvanicnici-uputili-cestitke-povodom-kurban-bajrama

Foto: Profimedia

Kosnet čestitao Kurban-bajram

Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, čestitao je Kurban-bajram svim muslimanskim vernicima.

"Srećan Kurban-bajram, želim srećan i miran odmor za sve koji danas slave na Kosovu i u celom svetu", napisao je američki ambasador na Tviteru, a prenosi RTK.

Rakić čestitao Kurban-bajram

Gradonačenik Severne Mitrovice i predsednik Srpske liste, Goran Rakić, uputio je čestitke povodom Kurban-bajrama.

"Povodom velikog praznika Kurban-bajrama, svim vernicima islamske veroispovesti upućujem najiskrenije čestitke. Želim da praznične dane provedete u miru i zdravlju sa porodicom i prijateljima", stoji u Rakićevoj čestitki. 

Slobodan Petrović čestitao Kurban-bajram

Predsednik Samostalne liberalne stranke (SLS), Slobodan Petrović, čestitao je vernicima koji proslavljaju Kurban-bajram praznik, kako u svoje ime, tako i u ime stranke koju predvodi.

"U ime Samostalne liberalne stranke i u svoje lično ime čestitam Kurban-bajram građanima Kosova muslimanske veroispovesti, u želji da ovaj veliki praznik doprinese širenju tolerancije, solidarnosti i međusobnog razumevanja, a svima donese zdravlje, radost i porodičnu sreću. Proslavite ove dane u duhu tradicije, uz međusobno uvažavanje, i neka oko vas uvek budu mir i razumevanje. Srećan praznik!", stoji u čestitki Petrovića.

Tači i Haradinaj čestitali vernicima Kurban-bajram

Kosovski predsednik Hašim Tači čestitao je muslimanskim vernicima Kurban-bajram uz poruku da im želi svako dobro, a čestitku je uputio i premijer u ostavci Ramuš Haradinaj koji je naveo da je humanizam neotudjiva vrednost.

“Ovaj praznik nas podseća da budemo solidarni jedni s drugima, te se staramo o svakom članu našeg društva, da poklanjamo ljubav i dobrotu svima kako bi došle do izražaja vrednosti našeg društva kao što su tolerancija, suživot i međusobno poštovanje, bez obzira na etničku i versku pripadnost. Čestitke za Kurban-bajram” , napisao je Tači na Fejsbuku.

Haradinaj je uputio česttitku takođe preko društvene mreže Fejsbuk, u kojoj se kaže:

"Danas, na pragu Malog Bajrama svim vernicima islamske veroispovesti upućujem najsrdačnije čestitke za ovu slavu radosti, poštovanja i solidarnosti. Želim da se ova poruka prenosi iz generacije u generaciju, deleći dobro i potvrđujući humanizam kao našu neotuđivu vrednost. Sa srećom", stoji u u čestitki, a prenosi RTK2.

O'Konel: Neka ovaj praznik donese zdravlje, mir i blagostanje 

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Rori O'Konel, čestitao je muslimanskim vernicima praznik Kurban-bajram.

„Želeo bih da čestitam svim muslimanima na Kosovu i šire, srećan Kurban-bajram. Neka ovaj praznik donese zdravlje, mir i blagostanje vama i vašim porodicama“, napisao je O'Konel na Fejsbuku.

Jevtić: Veliki praznici podsećaju na istinske vrednosti

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić svim vernicima islamske veroispovesti čestitao je praznik Kurban-bajram, uz želju da im praznični dani donesu mir, toleranciju, međusobno uvažavanje i razumevanje.

“U ime Ministarstva za zajednice i povratak i u svoje lično ime, srdačno vam čestitam Kurban-bajram. Svima nama koji živimo na Kosovu, jedni pored drugih i jedni sa drugima, mora biti i jeste cilj da očuvamo naše zajedništvo, prijateljstvo i razumevanje. Neka toplina praznika bude nadahnuće za bolji život na ovim prostorima. Zato učimo jedni od drugih i jedni druge da bi nam sve što činimo bilo dobro i da bi nam život u miru i blagostanju bio zajednički cilj.

Želim da Kurban-bajram provedete u duhu običaja u porodičnoj sreći, okruženi svojim najbližima, porodicom i prijateljima. Neka ovaj i svi budući praznici budu praznici sreće i blagostanja među ljudima“, stoji u čestitki Jevtića.

Popović: Potrebna nam je sloga i zajedniči rad na očuvanju mira, razumevanja, solidarnosti i međusobnog pomaganja

Predsednik opštine Gračanica, Srđan Popović, čestitao je islamskim vernicima Kurban-bajram uz želju da praznik provedu u miru, zdravlju i porodičnoj sreći.

„U vremenima velikih iskušenja i nesebičnog ulaganja da svim zajednicama obezbedimo bolje uslove života, opština Gračanica nastoji da neguje međuljudske i međunacionalne odnose, kako bi našu Opštinu učinili kvalitetnijim mestom za život. U svoje lično ime i u ime opštine Gračanica čestitam vam praznik sa željom da ga provedete u zdravlju i dobrom raspoloženju u krugu svojih najbližih. Više od svega potrebna nam je sloga i zajedniči rad na očuvanju mira, razumevanja, solidarnosti i međusobnog pomaganja. Čuvajmo svoju tradiciju i običaje, a poštujmo tuđe. Neka vam je još jednom srećan Kurban-bajram“, poručio je predsednik opštine Gračanica.

Hodžić: Sloga, tolerancija i razumevanje

Ministarka za administraciju lokalne samouprave u kosovskoj vladi, Adrijana Hodžić čestitala je svim vernicima i velikodostojnicima islamske zajednice na Kosovu Kurban-bajram i poželela da svaki pojedinac i porodica ovaj praznik dočekaju i provedu u miru, zadovoljstvu, slozi i ljubavi.

"U ime Ministarstva za administraciju lokalne samouprave i u svoje lično ime želim da ovaj najveći praznik provedete u miru i ljubavi. Svi zajedno moramo na svaki način da doprinesemo poštovanju kulturnih i verskih različitosti, zbog čega je važna sloga, tolerancija i razumevanje", navodi se u čestitki Adrijane Hodžić.

Đurić: Neka nam opšte dobro bude cilj kome ćemo zajedno težiti

Direktor Kancelarije za Кosovo i Metohiju, Marko Đurić čestitao je danas u ime Kancelarije i u svoje ime starešinstvu i svim građanima islamske veroispovesti na Кosovu i Metohiji i u ostalim delovima Srbije, sutrašnji veliki verski praznik Кurban-bajram.

“Bajramski dani uvek i iznova ukazuju na neprolazne vrednosti utkane u zajednički život, na razumevanje i poštovanje različitosti i na značaj multietničkog i multikonfesionalnog sklada jednog društva. Ujedno, ovaj veliki praznik je simbol brige prema bližnjima, simbol topline i radosti, susretanja i darivanja”, naveo je Đurić u čestitki.

Takođe, dodaje on, praznični dani nas sve zajedno podsećaju koliko je važno oprostiti, izmiriti se i okrenuti se siromašnima i nemoćnima, pomoći im i pružiti reči utehe.

“Zato, neka nam opšte dobro bude cilj kome ćemo zajedno težiti, a Кurban-bajram još jedno nadahnuće zajedničkoj nameri da, pored mnogih izazova i iskušenja, istrajemo u afirmisanju vrlina, tolerancije i humanosti, u afirmisanju bogatstva koje donose etničke, kulturne i verske različitosti”, poručio je direktor kancelarije za KiM.

"Sa željom da toplinu i radost uzvišenog praznika provedete u najlepšim duhovnim porukama islama, okruženi porodicom, prijateljima i komšijama, sa kojima muslimani na ovim prostorima vekovima dele istu sudbinu, još jednom vam čestitam Кurban-bajram", naveo je Đurić.

Kurban-bajram počinje 11. avgusta i traje četiri dana.

 


Tagovi: Praznik

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije