16:36, 15.11.2019Izvor: Radio Slobodna Evropa, KoSSev

Zvaničnik NATO: Tačno je da preispitujemo odnos s Kosovskim bezbednosnim snagamaTačno je da saveznici preispituju svoj odnos sa Kosovskim bezbednosnim snagama, ali to ne bi trebalo da dovede do spekulacija o budućnosti KFOR-a, koji je postojan i prisutan već 20 godina na Kosovu, rekao je u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu (RSE) viši zvaničnik NATO za Rusiju i Zapadni Balkan, Robert Pščel.

zvanicnik-nato-tacno-je-da-preispitujemo-odnos-s-kosovskim-bezbednosnim-snagama

Foto: Reuters/Ints Kalnins

„Niko ne bi trebalo da ima sumnje oko toga da saveznici snažno podržavaju mandat, operacije, mesto i ulogu KFOR-a na Kosovu i Zapadnom Balkanu“, poručio je Pščel.

Upitan o stavu NATO-a po pitanju transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga, naveo je da je taj stav više puta izneo generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, i dodao da taj stav nije promenjen.

S druge strane, pozdravlja podršku koju, kako smatra, misija KFOR-a ima i u zajednici, ali i od strane partnera u Beogradu.

„KFOR je tu da zaštiti sve zajednice na Kosovu i pomogne u postizanju stabilnosti i bezbednosti. Drago nam je da KFOR uživa podršku i uvažavanje od strane svih zajednica, pa i naših partnera u Beogradu. Što se tiče odluke koju su donele vlasti Prištine, svoj stav smo izrazili više puta, uključujući i generalnog sekretara NATO-a“, kazao je Pščel za RSE.

Nakon što je Kosovo u decembru usvojilo paket od tri zakona kojim je otpočet proces transformacije KBS, NATO, ali i brojni drugi međunarodni predstavnici, kritikovali su odluku kao ishitrenu.

„S obzirom na to da transformacija KBS dolazi u loše vreme i protivna je savetu NATO saveznika, te može da ima loše posledice po integraciju Kosova u EU, ukoliko Kosovo nastavi sa promenom mandata KBS, NATO će preispitati nivo dalje podrške ovoj organizaciji“, saopštio je uoči sednice Skupštine Kosova na kojoj će paket zakona biti usvojen šef NATO-a Jens Stoltenberg.

Ovaj stav ponovio je tokom više zvaničnih razgovora, najpre sa tadašnjim kosovskim premijerom, Ramušem Haradinajem.


Tagovi: KBSKFOR NATO

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije