15:15, 16.04.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Zvečan: Nakon 20 godina, stanari Samačkog bloka najzad u novim stanovimaStanari Samačkog bloka u Zvečanu, ukupno 11 porodica, danas su, posle 20 godina života u uslovima nedostojnim čoveka, dobili ključeve novih stanova.

zvecan-nakon-20-godina-stanari-samackog-bloka-najzad-u-novim-stanovima

Radio Kontakt Plus

U pitanju je pet porodica i šest samačkih domaćinstava. Narednih dana, i dvanaesta porodica će dobiti stan.

Ključeve su stanarima uručili predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević i gradonačelnik Vučina Janković.

Plana Dančetović iz Vučitrna je od 1999. godine sa tri ćerke živela u krajnje nehumanim uslovima u Samačkom bloku. Te godine joj je poginuo muž. Kaže da je ovo najsrećniji dan u njenom životu.

“Decu sam školovala u sobici od 12 kvadrata. Hvala Bogu, zahvaljujem se opštini Zvečan što  su meni i mojoj deci izašli u susret, da bi mi deca živela u boljim uslovima”, rekla je Dančetović.

U podrumu Samačkog bloka, Vladislava i Bratislav Rakić su sa decom živeli 26 godina.

“Sunce nas nije takoreći videlo sve te godine. Bilo je puno vlage, ruinirano, sklono rušenju. Živeli smo u nehigijenskim uslovima koji nisu dostojni čoveka. Za nas je ovo veliki uspeh, veliki dan i našoj sreći nema kraja”, rekla je Vladislava Rakić, zahvalivši se opštini i Kancelariji za KiM.

Samački blok u Zvečanu je objekat kombinata Trepča sa stambenim jedinicama za koje su dosadašnji stanari imali stanarsko pravo.

Međutim, ova zgrada je potpuno ruinirana, nije bezbedna za život, a stanari su živeli u nehumanim uslovima.

Todosijević je izrazio zadovoljstvo što je uspešno rešen višedecenijski problem ovih ljudi.

Podsetivši da je ključeve ovih stanova trebalo da uruči direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, kome od strane prištinskih vlasti nije dozvoljen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, Todosijević je izrazio nadu da će već za nekoliko dana imati priliku da uruči ključeve stanarima novih zgrada, izgrađenih i u izgradnji. 

Zgrada u kojoj će od danas stanovati stanari Samačkog bloka ima 39 stanova, od toga je 12 namenjeno njima, oko 20 pripada Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, dok je za preostalih šest u toku konkurs i oni će biti dodeljeni stambeno nezbrinutim građanima Zvečana.

Stanovi za Univerzitet biće dodeljeni profesorima koji sa svojim porodicama žive na Kosovu i Metohiji.

Na mestu Samačkog bloka, prema Todosijevićevim rečima, biće izgrađene dve nove stambene zgrade sa po 24 stambene jedinice, površine po 65 kvadratnih metara. 

Stanovi će biti namenjeni mladim bračnim parovima sa teritorije opštine Zvečan.Tagovi: ZvečanIvan TodosijevićVučina JankovićStanovi

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije