Borel ove nedelje u Albaniji i Severnoj Makedoniji

Šef evropske diplomatije, Žozep Borel, boraviće ove nedelje u Albaniji i Severnoj Makedoniji, gde će biti održani sastanci saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i te dve zemlje.
Image

Tokom posete Borela, od 15. do 17. marta, biće razmotreni bilateralni odnosi EU-Albanija i EU-Severna Makedonija, a razgovaraće se i o nedavnim dešavanjima u obe zemlje i na Zapadnom Balkanu, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Saveti za stabilizaciju i pridruživanje EU-Albanija i EU-Severna Makedonija prvi put će biti održani u Tirani i Skoplju.

Borel će se 15. marta u Tirani sastati sa premijerom Edijem Ramom, a dan kasnije će predsedavati 12. Savetom za stabilizaciju i pridruživanje EU-Albanija. Albaniju će na sastanku predstavljati Rama, a Evropsku komisiju komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Šef evropske diplomatije će 16. marta takođe prisustvovati otvaranju Venecijanske kule u Draču, čiju je restauraciju finansirala EU, a razgovaraće i sa predstavnicima mladih.

Istog dana, Borel će otputovati u Skoplje, gde će se sastati sa premijerom Dimitrom Kovačevskim, a imaće i sastanke sa predsednikom Stevom Pendarovskim, ministarkom odbrane Slavjankom Petrovskom i zvaničnicima parlamenta.

On će 17. marta predvoditi delegaciju EU na 16. Savetu za stabilizaciju i pridruživanje EU-Severna Makedonija. Severnu Makedoniju, koja će predsedavati Savetom, predstavljaće Kovačevski, a Evropsku komisiju Varhelji.

Na sastancima saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Albanija i EU-Severna Makedonija biće razmotreni bilateralni odnosi u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja. U fokusu sastanaka biće strategija pristupanja Evropskoj uniji, uključujući političke i ekonomske kriterijume.

Borel će 18. marta u Ohridu biti domaćin sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, u čijem će fokusu biti finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kom su se Vučić i Kurti, prema rečima šefa evropske diplomatije, saglasili 27. februara u Briselu.

Beta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.