08:58, 04.06.2019Izvor: RTS

Zvono nove crkve u Kamenici odzvanja dolinom IbraPo svemu izuzetno, selo Kamenica, u Opštini Leposavić, u kosovskoj stvarnosti je poput "svetla na kraju tunela". Mladi su tu ostali, mnogi i sa fakultetskim diplomama, imanja su uredna i obrađena, a sopstvenim radom i uz pomoć, kako kažu, čitave Srbije, podigli su i crkvu.

zvono-nove-crkve-u-kamenici-odzvanja-dolinom-ibra

Foto: RTS/printscreen

Kovin, Užice, Priboj, Bač, Stara Pazova, Požega, Titel, Žabalj, Bačka Palanka..., krenuo je da nabraja donatore Miodrag Radovanović iz Kamenice.

"Ima više od osamdeset gradova i više od devedeset posto tih donatora je bilo i danas, upravo ovde, kao ponos i jedan dokaz o srpskoj slozi o upornosti ovog malog naroda i ovog divnog sela koje se bori da opstane na ovim prostorima Kosova i Metohije", kaže Radovanović.

Tako je Kamenica, radom i slogom, okupila gotovo čitavu Srbiju, u izgradnji novog hrama, posvećenog caru Konstantinu i carici Jeleni, na mestu gde se vekovima svetkovalo, i dok je bilo crkve, i kada se za nju znalo samo po predanju.

"Najsložnije srpsko selo, možda na čak, celom svetu. Opstaju, vredni i radni i ovde je najbolji student Prištinskog univerziteta Medicinskog fakulteta sa prosekom 10", ističe Rašo Dangubić iz Surčina.

Milorad Milinković, predsednik opštine Vladimirci kaže da su pomoglli izgradnju crkve i dodaje da je važno da narod opstane i ostane da tu živi.

Selo je kao jedno domaćinstvo, sa 38 domaćina, koliko je srpskih kuća. U njima i više generacija, a opet, svima dobro. Nedaleko su tri sela kosovskih Albanaca, ali sa njima, do sada, nije bilo problema.

"Selo ima dosta mladih porodica, većina su i zaposleni, neko radi u prosveti, neko radi u Trepči, tj. velika većina radi u Trepči", kaže Miroljub Milenković.

Njegov zemljak Branislav Milenković navodi da ih niko ne dira. 

"Tri sela - Košuto, Bistrica i Ceranje, viđamo se, dolaze tu u selo, idu i ovi naši tamo kod njih, puste stoku gore, čuvaju, mi njih ne diramo, ni oni nas", kaže Branislav.

Dok odzvanja dolinom Ibra, zvono novog hrama, građenog dobrovoljnim radom iz uz pomoć prijatelja, glasno svedoči da decenije bezumlja ne mogu pobediti vekove i da se istinska snaga u zajedništvu rađa.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije